Husk at vandsikre huset før ferien: Sådan gør du

Nogle vandskader kan forebygges, hvis du tager dine forholdsregler inden ferien.

Det er vigtigt at forsøge at undgå vandskader på huset. Når du alligevel er i gang med at sikre huset mod vand, bør du også sikre huset mod indbrud. KLIK VIDERE OG SE, HVORDAN DU SIKRER DIT HUS MOD INDBRUD I FERIEN. Foto: Scanpix.
Det er vigtigt at forsøge at undgå vandskader på huset. Når du alligevel er i gang med at sikre huset mod vand, bør du også sikre huset mod indbrud. KLIK VIDERE OG SE, HVORDAN DU SIKRER DIT HUS MOD INDBRUD I FERIEN. Foto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

Du har slukket for strømmen, tjekket vinduerne og fået naboen til at tømme postkassen. Men har du husket at vandsikre huset, inden du rejser på ferie?

Hvis svaret er nej, er du langtfra den eneste, fortæller Tine Nielsen, der er arkitekt og specialist i bygningsregler hos boligejernes videncenter Bolius.

– Mange glemmer, at vandet kan løbe, eller at der kan komme en vandskade, siger hun.

Et piblende vandrør eller en bristet installation kan lave omfattende skader, hvis vandet får lov til at sive i de uger, du er på ferie.

Luk hovedhanen

Men det kan relativt let undgås, fortæller Birger T. Christiansen, der er teknisk konsulent hos brancheorganisationen Tekniq Arbejdsgiverne, som repræsenterer VVS- og installationsbranchen.

– Hvis man lukker på hovedhanen, som sidder lige før vandmåleren, så kan der ikke løbe mere vand ud, end der allerede står i rørene i forvejen, siger han.

Dette garderer ikke mod regnvand i kælderen eller skader på de rør, som fører vandet hen til huset. Men det begrænser skaderne fra de rør, som løber inde i huset.

– Der er ikke noget i huset, som tager skade af, at man lukker for vandet, fortæller Birger T. Christiansen.

Undgå firecifret vandregning

På den måde undgår du også, at vandet står og løber fra en utæt hane, mens du er på ferie.

– Vi har fået henvendelser fra folk, hvor toilettet har løbet i hele ferien, og det kan i værste fald løbe op i en firecifret vandregning, fortæller Tine Nielsen fra Bolius.

Hun råder i samme vending til, at du kaster et blik på dine tagrender og nedløbsrør. For sommermånederne er også højtid for voldsomme regnskyl og vand, som kan trænge ind i huset udefra.

Artiklen fortsætter under videoen

– Hvis tagrenderne er fulde af blade, grene, skidt og møg, risikerer man, at der opstår en lille dæmning i nedløbsrøret. Og så pibler vandet ud over tagrenden, hvor det kan fugte huset op, siger hun.

De fleste huse kan sagtens klare en ordentlig byge. Men meget vand på forkerte steder er problematisk, især hvis det ikke kan løbe væk.

– Det kan give råd, svamp og nedbryde konstruktionerne, siger Tine Nielsen.

Undgå indbrud

Når du nu er i gang med at sikre boligen mod vandskader, kan du desuden lige så godt sikre dit hus mod indbrud.

Ferieperioden er nemlig højsæson for indbrud.

I galleriet ovenfor kan du se gode tips til, hvordan du gør.

Powered by Labrador CMS