Hun banede vej for kvinder i Forsvaret

Med en lang karriere bag sig i søværnet er Annemette Ruth blevet hyldet for at bane vejen for andre kvinder i Forsvaret. Hun fylder 70 år i dag, den 9. januar

Offentliggjort

Annemette Ruth: En pioner for kvinder i det danske forsvar

Annemette Ruth, der fylder 70 år den 9. januar, har haft en bemærkelsesværdig karriere i det danske forsvar. Hun blev den første kvindelige kommandør i 2005 og har været en pioner for kvinder i en mandsdomineret verden.

Trods modstand og forskelsbehandling kæmpede hun sig op i rækkerne og modtog Forsvarsministerens Medalje i 2011 for sin indsats for mangfoldighed. Annemette Ruth har banet vejen for andre kvinder, men understreger, at Forsvaret stadig kræver en vis maskulin kultur.


Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Det var en drøm for Annemette Ruth siden barnsben at komme i søværnet, og den blev i den grad opfyldt.

Annemette Ruth, der fylder 70 år den 9. januar, er blevet kaldt en pioner på grund af sit mangeårige virke som kvinde i det danske forsvar, og i 2005 blev hun udnævnet som kommandør, den første kvindelige af slagsen.

Det hele begyndte, da hun i 1976 søgte om at komme ind på Søværnets Officersskole.

Mandsdomineret verden 

Det var en mandsdomineret verden, og avisen Information beskrev i 2013 Annemette Ruths vej ind i Forsvaret, hvor psykologer fortalte hende, at kvinder ikke havde noget at gøre i militærbranchen.

Ind på officersskolen kom hun alligevel - som den første kvinde - men hun måtte ikke sejle på grund af sit køn, så hun blev placeret på Søværnets Sergentskole.

Hun kæmpede sig dog videre og arbejdede sig op i søværnet. Annemette Ruth blev både orlogskaptajn og kommandørkaptajn og fik siden andre stillinger i Forsvaret.

Annemette Ruth kom ind i en mandsdomineret verden, da hun søgte job i Forsvaret. Hun endte med at arbejde der hele sin karriere. Billedet er fra 2003 under en nytårskur hos dronning Margrethe. Annemette Ruth fylder 70 år den 9. januar.

Forskelsbehandlingen

Omkring årtusindeskiftet igangsatte hun som personaleudviklingschef i Forsvaret en undersøgelse af forskelsbehandlingen i Forsvaret.

Annemette Ruth har banet vejen for andre kvinder på området. Men samtidig mener hun, at Forsvaret er nødt til at have flest maskuline normer.

- Der er nødt til at være en vis aggression indbygget i Forsvarets kultur, for man kan ikke have en kultur, når man er hjemme, der er vidt forskellig fra, når man er udsendt i kamp. Forsvaret vil aldrig ændre sig fra at være en mandeverden, og efter min opfattelse vil det være ødelæggende, hvis ikke kulturen fortsætter med at være sådan, sagde hun til Information i 2013.

Forsvarsministerens Medalje

Annemette Ruth modtog i 2011 Forsvarsministerens Medalje for mangeårig og vedvarende indsats for mangfoldighed i Forsvaret.

I den forbindelse kaldte hun hæderen for "uventet". Hun har egentlig haft en oplevelse af bare at passe sit arbejde, lød det her.

- Det er klart, at den sag med mangfoldighed og ligestilling, som jeg får den for, er en sag, jeg har arbejdet med i mange år og brænder for. Så jeg er utrolig glad for, at der også er blevet lagt mærke til det, udtalte hun i en pressemeddelelse fra Forsvaret.

Annemette Ruth var gift med tidligere jagtkaptajn på kongeskibet "Dannebrog" Viggo Hansen, der døde i 2017. Sammen har de to sønner, Thomas og Martin, der også er gået militærvejen.

Siden 2015 har Annemette Ruth været på pension.

Powered by Labrador CMS