Huden falder af i store flager: Sådan håndterer du smertefuld sygdom
Skarlagensfeber får huden til at falde af og giver en hævet tunge. Her kan du se symptomerne på sygdommen, hvordan den smitter og behandles.
Efterår og vinter er højsæson for sygdomme – og her er skarlagensfeber ingen undtagelse. Men den rammer også særligt under streptokok-epidemier.
Skarlagenfeber er en sygdom, som er forårsaget af en bestemt bakterie, som man kalder for streptokokker. Det er særligt mindre børn, som er risikogruppen for at blive ramt af sygdommen. Selvom sygdommen hovedsageligt betragtes som en børnesygdom, så kan den ramme både børn og voksne.
Der vil gå mellem en til to dage fra man er ramt af sygdommen til, at man vil se de første symptomer.
Symptomer på skarlagensfeber
I starten kan det være svært at skille sygdommen fra en almindelig halsbetændelse, da den smittede vil blive ramt af en pludselig smerte i halsen. Dertil følger feber, hovedpine og en utilpas tilstand i kroppen. Halsen vil ved berøring føles øm og man vil kunne mærke hævede kitler.
Kigger man ned i halsen vil man kunne se hævede mandler med en grålig og hvidlig belægning.
Skarlagensfeber er primært kendt for det udslæt, som man kan få. Udslættet begynder i ansigtet, hvor man kan se huden blive rød, dog ikke omkring munden – her vil der være helt blegt. Men som timerne skrider frem vil udslettet sprede sig både til arme og ben, men også bryst og ryg.
Foruden et tydeligt udslæt og halsbetændelse, så vil huden i løbet af en lille uges tid begynde at falde af i flager, når temperaturen begynder at falde.
Det tydelige udslæt er en ting, men tungen vil også ændre sig cirka fire dage efter, at sygdommen først er opdaget. I folkemunde kaldes ændringen for hindbærtunge, da tungen bliver rødlig og får tydeligt hævede knopper.
Hvordan smitter skarlagensfeber
Sygdommen smitter som så mange andre gennem hoste og nys. Får man skarlagensfeber så kan man smitte fra 2-5 dage før, at ens halssymptomer bliver tydelige.
Man er smittefarlig fra lige før, at sygdommen bliver synlig i form af halsbetændelse og udslæt indtil man har modtaget behandling i minimum én dag.
Derfor anbefales det også, at børn og voksne holdes indendøre og alene med sygdommen indtil de har påbegyndt behandling.
Skarlagensfeber hos voksne
Symptomerne er de samme for både børn og voksne, men det ses langt oftere at sygdommen rammer børn.
Dog er der ingen aldersgrænse for, hvornår man kan blive ramt af sygdommen.
Skarlagensfeber hos gravide
Der er ingen forskning, der påviser, at fosteret kan lide skade, hvis den gravide er ramt af sygdommen under graviditet.
Der er dog risiko for, at babyen kan blive smittet, hvis du er ramt af sygdommen under fødslen. Det anbefales derfor, at du blot ved mistanke om sygdommen kontakter egen læge samt din gynækolog.
Behandling af skarlagensfeber
Der findes ingen vaccine mod skarlagensfeber, men sygdommen vil blive behandlet med pencillin, der udrydder bakterierne i kroppen. Skulle man være allergisk overfor pencillin vil andre antibiotika blive taget i brug af lægen. En behandling vil samtidig forhindre et alvorligt sygdomsforløb. Huden vil dog skalle af i op mod to uger efter at være blevet ramt af sygdommen.
Halsbetændelsen vil typisk aftage efter to til tre dages behandling. Men det er værd at bemærke, at får man problemer med at gabe eller får særligt ondt i halsen så skal man kontakte egen læge for at intensiveret behandlingen.
Det er meget vigtigt i behandlingsfasen, at man sørge for, at barnet vil få rigeligt at drikke, da der kan være risiko for dehydrering. Heldigvis er det sådan, at man kun kan blive ramt af skarlagensfeber én gang i livet.
Ofte stillede spørgsmål
Her forsøger vi at svare på de spørgsmål, der ofte bliver stillet om skarlagensfeber. Har du selv flere spørgsmål – og kender du måske endda også svarene på dem – så skriv en kommentar i Facebook-boksen under artiklen.
Hvem får skarlagensfeber?
Sygdommen der skyldes hæmolytiske streptokokker rammer fortrinsvist børn – men faktisk kan man få sygdommen uanset hvor gammel man er.
Er sygdommen farlig?
Nej, ikke som udgangspunkt. I gamle dage var det en meget alvorlig sygdom men sådan er det ikke længere. De karakteristiske hududslet og den såkaldte “hindbærtunge” behandles med antibiotika.
Kan man få skarlagensfeber mere end én gang?
Nej – det er en sygdom, der kun forekommer en enkelt gang i et menneskes liv.
Smitter det meget?
Ja, det smitter gennem luften og via spyt – men også fra legetøj og de dørhåndtag, den smittede har rørt ved.
Skarlagensfeber og daginstitution
Et barn med skarlagensfeber kan komme i daginstitution igen når det har fået penicillin i to dage og er fri for feber.
Kan man lindre smerten?
Når man rammes af skarlagensfeber giver det symptomer som ved en akut halsbetændelse. Det betyder, at kolde og varme drikke kan lindre smerten i halsen. Smertestillende medicin hjælper også – men giv aldrig smertelindrende medicin til børn under 2 år uden lægens anvisning.
Skal man ringe til lægen?
Ja – kontakt lægen i den daglige konsultations-tid, hvis du har mistanke om skarlagensfeber. Hvis dit barn virker sløvt – ligger stille i sengen og ikke vil lege eller høre en historie, kontakt da vagtlægen.