HPV-bivirkninger kan være en “funktionel lidelse”

Foto: FRED TANNEAU/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

En del af de piger, som oplever alvorlige bivirkninger efter den omstridte HPV-vaccine, kan meget vel vise sig at have en såkaldt funktionel lidelse, som også et stort antal andre danskere er ramt af, og som der findes gode behandlingsmuligheder for.

Dét er vurderingen hos flere fagfolk, der bringer denne mulighed på bane i forbindelse med det hastigt voksende antal sager med piger, der oplever symptomer som blandt andet hovedpine, voldsom træthed, svimmelhed, koncentrationsbesvær, følelsesforstyrrelser, kvalme, ondt i maven og besvimelse efter at være blevet HPV-vaccineret. Det skriver B.dk.

»Der ser ud til at være et meget stort sammenfald af symptomer mellem nogle af pigerne med HPV-bivirkninger og de patienter, vi ser blandt andet i vores klinik,« siger professor Per Fink fra Klinikken for Funktionelle Lidelser ved Aarhus Universitetshospital til B.dk.

Han deltog for nylig i et dialogmøde hos Sundhedsstyrelsen om HPV-vaccinen og de mange beretninger om bivirkninger og gav hér udtryk for, at en del af pigerne ser ud til at »opfylde kriterierne for at have funktionelle lidelser« og også ville kunne hjælpes af de behandlingsmetoder, der anvendes inden for området.

Definitionen af funktionelle lidelser er, at det handler om »tilstande, hvor individet oplever fysiske symptomer, som påvirker den daglige funktionsevne eller livskvalitet, og hvor symptomerne ikke kan forklares bedre ved anden somatisk (fysisk, red.) eller psykiatrisk sygdom«.

Inden for forskellige lægelige specialer vil det for eksempel være symptomer som dufte- og kemikalieoverfølsomhed, irritabel tyktarm, kronisk træthedssyndrom, og hyperventilationssyndrom.

Ifølge Per Fink er der utroligt mange ligheder med de problemer, som HPV-vaccinerede slås med, og de har på det seneste på klinikken også oplevet, at nogen af deres patienter har meldt afbud til behandlingen, fordi de pågældende nu vurderer, at deres helbredsproblemer er en HPV-bivirkning.

»Det er vi kede af. På den måde kan der gå lang tid, før de kommer i behandling igen. Det er ærgerligt, for vi mener virkelig, at vi kan noget, som kan hjælpe dem,« siger Per Fink.

Behandlingen af mennesker med funktionelle lidelser består af en kombination af kognitiv adfærdsterapi og genoptræning. Der er blandt andet tale om samtaleterapi, hvor uhensigtsmæssige tankemønstre ændres, og hvor patienten får en anden sygdomsforståelse. Desuden indgår der en langsom og gradvis fysisk genoptræning.

Det skønnes, at cirka 300.000 danskere har en funktionel lidelse.

Blandt pårørende til HPV-bivirkningsramte piger efterlyser man, at pigerne kan få en diagnose, som er forudsætningen for at kunne få sat gang i den behandling, som forhåbentligt kan helbrede eller lindre deres symptomer. Men man advarer også mod alene at anskue det som om, at det kan være en funktionel lidelse.

»Per Fink har ret i, at personer med en diagnose på funktionelle lidelser har en række af de symptomer, man også ser hos HPV-bivirkningsramte, omend disse piger også har andre og måske mere komplekse symptomer.

Men han går jo ikke ind og undersøger, om der kan være nogle fysiske, bagvedliggende årsager til symptomerne, altså nogle bio-markører. I udlandet er der påvist fysiske skader på celleniveau, men en eventuel sammenhæng her vil jo ikke blive afklaret, hvis man alene har Per Finks tilgang til symptomerne,« siger talsmand for HPV-Update under Dansk Handicap Forbund Trine Wichmand Larsen, der selv er mor til en HPV-bivirkningsramt pige, til B.dk.

Powered by Labrador CMS