Hospitalsansat smitter 34 med turberkulose

De 34 patienter, som blev smittet med tuberkulose, havde ikke sygdommen i udbrud og er blevet behandlet.

Offentliggjort Sidst opdateret

34 patienter blev smittet med tuberkulose og behandlet, efter at en medarbejder på Aalborg Universitetshospital i december fik smitsom tuberkulose.

Det oplyser Aalborg Universitetshospital, der nu har afsluttet undersøgelsen af 827 patienter.

De 34 smittede patienter havde sovende tuberkulose i kroppen. Det vil sige, at sygdommen ikke var i udbrud, og de dermed ikke kan smitte videre. Patienterne kom straks i antibiotikabehandling.

Sygdommen er derfor slået ned, og ingen er syge, oplyser hospitalet.

Tuberkulose

Tuberkulose er en infektionssygdom forårsaget af bakterien Mycobacterium Tuberculosis (MB).

Bakterien slår sig fortrinsvis ned i lungerne, men kan sætte sig i alle organer, inklusive knogler og lymfeknuder.

En særlig alvorlig form for tuberkulose er tuberkuløs meningitis , som oftest rammer børn, og som er en livstruende sygdom.

Ligeledes er udbredt spredning i lungerne (miliær tuberkulose) også en livstruende tilstand.

Det er kun lungetuberkulose, som er smittefarlig. Bakterien vokser langsomt, og tuberkulose kan være flere år undervejs.

Kilde: Netdoktor.

De hundredvis af patienter blev undersøgt, efter at det i december sidste år kom frem, at en af hospitalets medarbejder havde smitsom tuberkulose.

Medarbejderen havde haft kontakt med patienter over længere tid. Derfor gik hospitalet i gang med at undersøge, hvor mulige smittede skulle indkredses.

– Vi er glade for, at vi har gået med livrem og seler i denne sag og nu med ro i maven kan sige, at potentielt smittede patienter har fået behandling, siger lægefaglig direktør Michael Braüner Schmidt i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under videoen

Over 800 patienter måtte undersøges i sagen for at sikre, at alle eventuelt smittede fik behandling, forklarer lægefaglig direktør Michael Braüner Schmidt.

– Når man undersøger for tuberkulose, starter man med at tage en blodprøve for at finde ud af, om tuberkulosebakterien er der eller har været der.

– Efterfølgende skal der gå tre måneder, hvis prøven ikke er entydig. Så der går et stykke tid, inden man er færdige med at undersøge, siger han.

Hospitalet måtte ad to omgange indkalde og undersøge patienter for at være helt sikre på, at eventuelt smittede blev fundet og sat i behandling.

En sådan smitteopsporing er bygget op som ringe i vandet. Først undersøges personerne, der er tættest på smittekilden og dermed har størst risiko for at blive smittet.

Hvad er tuberkulose?

Tuberkulose er en sygdom, der er forårsaget af bakterien Mycobacterium Tuberculosis. Sygdommen er en infektionssygdom. Det er en sygdom, der primært rammer lungerne, men den kan også udvikle sig til den mere alvorlige tuberkuløs meningitis, der oftest rammer børn. Rammer tuberkuløs meningitis børn, så er det en livstruende børnesygdom.

Hvis sygdommen spreder sig i lungerne, så er det også en livstruende tilstand. Man kan få sygdommen ved normale smitte metoder, såsom hoste, tale og nysen, der spreder de små dråber i luften. I al sin enkelthed er den ikke voldsomt smittende, men har man en længerevarende tæt kontakt med en smittet person, så kan man blive smittet.

Symptomer på tuberkulose?

De typiske symptomer på tuberkulose er hoste og opspyt, som i værste tilfælde kan være blodigt. Derudover kan man opleve symptomer såsom træthed, dårlig appetit, vægttab, feber og nattesved. Har tuberkulose ramt andre organer, så vil du opleve, at dine lymfeknuder er hævet på halsen, samt led- og knoglesmerter. Du kan være udsat for blod i urinen og ondt i maven.

Det anbefales, at man søger læger, hvis man i over tre uger har oplevet hoste og opspyt, skriver Netdoktor.dk.

Du kan læse mere om tuberkulose HER.

Powered by Labrador CMS