Hospitaler overser patienter med hiv-smitte
Især i Nordeuropa bliver patienter overset, fordi hospitalerne ikke tilbyder rutinemæssige hiv-test.
Alt for mange hospitaler i Europa glemmer at spørge patienter i risikozonen om de vil have en hiv-test. Særligt Nordeuropa halter bagefter.
Det viser en ny undersøgelse, som det videnskabelige tidsskrift Plos One skriver om.
Her har i alt 23 hospitalsenheder fra hele Europa deltaget, og det viser, at det er meget forskelligt fra hospital til hospital. I Østeuropa blev 99 procent af de relevante patienter testet mod kun 44 procent i Nordeuropa.
I alt deltog 7000 patienter, som er kommet i kontakt med sundhedssystemet med seks forskellige sygdomme, som har vist sig at være en indikator for hiv-infektion: Tuberkulose, hepatitis, visse kræftformer samt svamp i spiserøret.
Samlet set fik knap tre ud af fire tilbudt en hiv-test.
Bør være rutine
Når patienter får tilbud om en test, takker 99 procent af dem ja, og derfor er det beklageligt, at det ikke er en rutine for alle hospitaler, siger professor, dr.med. Jens Lundgren fra Infektionsmedicinsk afdeling på Rigshospitalet og Københavns Universitet.
– Hospitalerne kunne have opsporet næsten dobbelt så mange patienter, hvis alle fulgte de europæiske retningslinjer for, hvilke patienter der skal tilbydes en hiv test. Det er meget beklageligt.
– Når de smittede opdages sent, har de væsentligt flere komplikationer som følge af deres sygdom, de har udsigt til et kortere liv, og der er større risiko for, at de har smittet andre. Derfor er det vigtigt at opspore så mange som muligt tidligere i deres sygdomsforløb.
Eksperter vurderer, at i alt 2,5 millioner mennesker i Europa lever med hiv. Hver tredje er ikke klar over, at de har sygdommen.
/ritzau/