Hospital slår alarm: Advarer danskerne mod potentiel dødelig sygdom

En patient i et venteværelse er smittet med mæslinger. Nu advares andre patienter.

OUH advarer nu patienter mod mæslinger. Foto: Colourbox.
Offentliggjort Sidst opdateret

En person, der har befundet sig i et venteværelse hos en lægevagten, er smittet med mæslinger.

Derfor advarer hospital andre patienter.

Det oplyser Odense Universitetshospital, OUH, på sin hjemmeside.

Patienten var i det fælles venteværelse om aftenen den 19. og 22. september. Det er altså især en advarsel til andre personer, der befandt sig der i de omtalte tidsrum. Det drejer sig om de, der ikke har haft mæslinger eller ikke er vaccineret.

De skal kontakte egen læge hurtigst muligt.

19. og 22. september

Om aftenen den 19. og 22. september har en patient med mæslinger ventet i det fælles venteværelse for skadestuen og lægevagten på Svendborg Sygehus.

“Har du været i venteværelset sammen med patienten, og har du ikke haft mæslinger tidligere eller ikke er mæslingevaccineret, bør du telefonisk kontakte egen læge snarest muligt”, oplyser hospitalet.

Helt specifikt drejer det sig om den 19. september fra klokken 18.00 til 18.13 og den 22. september fra klokken 18.43 til 19.11 har en patient med mæslinger ventet i det fælles venteværelse for skadestuen og lægevagten på Svendborg Sygehus.

Nogle er immune

De fleste voksne født før 1975 vil have haft mæslinger og vil dermed være beskyttet mod sygdommen.

Derudover blev der fra 1987 iværksat et generelt Vaccinationsprogram mod mæslinger. Vaccinationsprogrammet omfatter et tilbud om vaccination, når barnet er 15 måneder gammelt, og når det er fire år gammelt.

Hvis et barn har fulgt det danske børnevaccinationsprogram og er MFR-vaccineret, kan barnet regnes for beskyttet mod mæslinger.

Ikke alle er vaccinerede

Nogle børn er dog ikke vaccinerede – enten fordi de på grund af anden sygdom eller svækket immunforsvar ikke kan tåle vaccinen eller fordi denne er fravalgt. Disse ikke-vaccinerede børn tilhører derfor sammen med yngre voksne den mest udsatte gruppe for at få sygdommen.

Hvad du skal gøre:

Har du været i skadestuen eller lægevagtens venteværelse omkring de ovenstående tidspunkter, anbefales det, at du snarest mulig kontakter din egen læge telefonisk med henblik på vaccination, hvis du ikke er vaccineret mod mæslinger eller har haft sygdommen.

Hvis du får symptomer på mæslinger, anbefales det, at du straks kontakter din læge telefonisk og oplyser, at du kan være mæslingesmittet før eventuelt fremmøde for at undgå yderligere spredning af smitte. Medbring gerne dette brev til egen læge.

Brev i e-Boks

Borgere, der har været i skadestuen eller lægevagten på det pågældende tidspunkt vil i morgen modtage et brev direkte i deres e-boks

Mæslinger er en meget smitsom sygdom

Relativt mange voksne danskere er aldrig blevet vaccineret mod mæslinger.

Der er relativt mange voksne danskere, der ikke er vaccineret mod mæslinger. Derfor tilbydes de nu gratis MFR-vaccine.

Mæslinger kan få store konsekvenser for særligt følsomme individer såsom børn, der er for små til at være vaccineret, eller ikke-immune patienter med et i forvejen svækket immunforsvar.

Læs om mæslinger her:

  • Mæslinger er en meget smitsom sygdom, der sjældent kan medføre lungebetændelse, mellemørebetændelse, hjernebetændelse og i værste tilfælde døden
  • WHO har i 2017 erklæret mæslinger for elimineret i Danmark. Det betyder blandt andet, at udbrud hurtigt bringes under kontrol
  • Der har i 2017 kun været fire tilfælde af mæslinger i Danmark
  • MFR-vaccinen beskytter mod mæslinger, fåresyge og røde hunde og er en del af børnevaccinationsprogrammet i Danmark
  • Som reglerne er nu, skal du som voksen selv betale for vaccinen, hvis du ikke tog imod tilbuddet som barn
  • Statens Serum Institut estimerer, at minimum 100.000 voksne danskere ikke er immune over for mæslinger
  • Det vil regeringen nu ændre med et tilbud om gratis MFR-vaccination til alle voksne
  • Førend tilbuddet kan træde i kraft, skal der laves en bekendtgørelse, og der skal indgås en aftale med de Praktiserende Lægers Organisation PLO

Kilde: Sundhedsministeriet

“Vi beklager meget den usikkerhed, som den situation måtte give, og vi håber på forståelse for nødvendigheden af at infomere om risikoen for en evt. mæslingesmitte“, slutter advarslen på hjemmesiden.

Powered by Labrador CMS