Hør om det danske hofs brogede taffel

Offentliggjort Sidst opdateret

Der er mange måder at fortælle de mange spændende historier, der kobler sig til Koldinghus.

En af dem er gennem mad og bordskikke, og få har som Barbara Zalewski indsigt i, hvordan livet i 1500-tallets danske hof blev levet.

Tirsdag 30. september klokken 19-21 får Koldinghus besøg af historiker og etnolog Barbara Zalewski, kendt fra ”Historiequizzen” på DRK og medforfatter til bogen ”Helt Magnifique! Franske kokke ved Det Danske Hof”  skrevet sammen med Hans Kongelige Højhed Prins Henrik.

Denne aften vil Barbara Zalewski fortælle om borddækning, bordskik  og kostelige retter, mens en krydret drik og kage giver et strejf af 1500-tallets duft og smag.

Foredraget med titlen ”Kostbare kar og paradiskorn” finder sted i Koldinghus’ Riddersal. Om det danske hofs taffel i renæssancen siger Barbara Zalewski:

– På Christian 3. og Dronning Dorotheas bord strålede tin og sølv på flere lag duge. Saltkarret blev båret ind, som var det en hellig genstand, og efter måltidet børstede forskæreren krummer af kongens klæder med en serviet. Det lå kongen på sinde, at kongehuset blev berømmet af gæster og gesandter, og til det hørte, at de unge hoffolk ikke råbte, spildte eller kastede med maden under taflet.

Det koster 80 kroner at deltage i arrangementet, der dog er gratis for medlemmer af Koldinghus Museumsklub. Tilmelding til arrangementet er nødvendigt. Tilmelding senest mandag 22. september på 7633 8100 eller mail: museum@koldinghus.dk.

Powered by Labrador CMS