Hollande: Boko Haram er stadig en alvorlig trussel
Boko Haram er slået tilbage og kraftigt reduceret men er stadig farlig, især i samarbejde med Islamisk Stat.
Selv om Vesten har iværksat en storstilet operation mod den militante nigerianske gruppe Boko Haram, er organisationen fortsat en alvorlig trussel.
Det konstaterer Frankrigs præsident, François Hollande, lørdag under et topmøde i Nigeria, hvor afrikanske og vestlige ledere mødtes for at drøfte den islamistiske trussel.
Resultaterne af indsatsen mod Boko Haram er “imponerende”, siger Hollande og påpeger, at gruppen er reduceret og presset til at trække sig tilbage.
– Men ikke desto mindre er denne terrorgruppe fortsat en alvorlig trussel, siger den franske præsident.
Hollande kom med udtalelsen efter et møde med Nigerias præsident, Muhammadu Buhari. De to ledere underskrev også en hensigtserklæring, der skal bane vej for en forsvarsaftale.
Buhari siger ligeledes, at der er sket fremskridt i kampen mod Boko Haram, som ifølge præsidenten ikke længere kontrollerer nogen distrikter i den nordøstlige del af Nigeria.
Han tilføjer, at det største problem nu er at få genopbygget ødelagte skoler, sundhedsklinikker, veje og broer, samt at gøre det muligt for de mange internt fordrevne at vende hjem.
Boko Harams foreløbig syv år lange og blodige kamp for at etablere en islamisk stat i det nordøstlige hjørne af Nigeria har kostet mindst 20.000 mennesker livet og sendt over 2,6 millioner andre på flugt fra deres hjem.
FN’s Sikkerhedsråd ser med stor bekymring på forbindelsen mellem militante fra Boko Haram og bevægelsen Islamisk Stat, der kæmper for at oprette et kalifat i Syrien og Irak.
Ifølge den amerikanske viceudenrigsminister Antony Blinken, der også deltager ved weekendens sikkerhedsmøde i Nigeria, er der meldinger om mere samarbejde mellem de to grupper.
Blandt andet skal Boko Haram-krigere være rejst til Libyen for at kæmpe for Islamisk Stat.
Den britiske udenrigsminister, Philip Hammond, er også blandt deltagerne ved weekendens sikkerhedsmøde. Det samme er ledere fra Nigerias nabolande Tchad, Benin, Cameroun og Niger.
/ritzau/AFP