Hold øje med disse sygdomstegn ved din hund
En tur i hundesvømmehal eller til kiropraktor kan forsøde hundens alderdom, lyder det fra dyrlæge og adfærdskonsulent
Pelsen på snuden gråner, og der bliver taget ekstra lange lure i kurven.
Din hund har nået sit livs efterår, og alt du ønsker er at gøre dens tilværelse så behagelig som muligt, før tiden rinder ud.
- Det handler ikke om at få flest mulige antal dage i livet, men mest muligt liv i dagene. Det handler om god livskvalitet og det gode hundeliv, lyder det fra Lise Lotte Christensen, der er adfærdskonsulent hos Dansk Kennel Klub.
Den pointe erklærer chefdyrlæge hos dyrehospitalskæden AniCura, Hanne Friis, sig enig i.
Nok er nok
- Det kan være utroligt svært at vide, hvornår nok er nok, og så er der hele spørgsmålet om, hvordan man vurderer livskvaliteten for hunden, siger hun.
Her kan du helt overordnet læne dig op ad Verdenssundhedsorganisationen WHO's retningslinjer for etisk dyrehold. De siger, at kæledyr som hunde og katte skal kunne udøve den adfærd, der er naturlig for dem.
- Naturlig adfærd er stadig at ville spise og drikke og være sammen med deres flok, som er familien, og stadig gerne at ville med ud at gå og vise glæde ved det, fortæller Hanne Friis.
Smerter eller sygdom
Et vigtigt råd er derfor at holde øje med, om hunden begynder at opføre sig anderledes, end den plejer. For det kan være tegn på smerter eller sygdom.
Måske bliver den mere stivbenet, har svært ved at rejse sig, rokker ekstra meget, når den går, eller bliver mere stædig. Som ejer har du dog mulighed for at lindre smerterne, fortæller Hanne Friis.
- Hos dyrlægen kan du få recept på smertestillende til hunden. Måske har hunden glæde af at komme til fysioterapi eller kiropraktor, siger hun og tilføjer, at nogle ældre hunde har god gavn af træning i vand i for eksempel en hundesvømmehal.
Slankekur kan forlænge livet
Samtidig er vægt en vigtig faktor. Det slider nemlig på kroppen, hvis hunden bærer rundt på for mange ekstra kilo, lyder det fra Lise Lotte Christensen.
- En slankekur kan forlænge livet. Så forkæl din hund med en sund livsstil, og sørg for at holde muskelmassen ved lige, siger hun.
Tjek op på, om hunden skal have noget andet foder, og rusk op i motionsvanerne, hvis den er svær at få med ud at gå.
- Det kan være svømning eller måske bare at sørge for at gå ruter, hvor underlaget er græs og ikke hård asfalt, så det er mere behageligt for hunden, fortæller adfærdskonsulenten.
De daglige gåture kan også gøres rarere for din aldrende firbenede makker ved at iklæde den et dækken, der holder den varm.
Løbende beslutninger
Derudover skal du huske, at en gammel hund sagtens kan lære nye tricks. Stop derfor ikke med at give den små opgaver, hvis det er noget, den har haft glæde af tidligere.
Men tving heller ikke hunden til en masse aktivitet, hvis den har en dag, hvor den bare er træt.
- Jeg tager løbende beslutninger i løbet af dagen og ugen, om hvad min hund, Fiona, vil sætte ekstra pris på. Måske vil hun hellere gnave i et verdensklasse marvkødbed end med ud på en lang gåtur i regnen, fortæller Lise Lotte Christensen om sin egen hund, der har 12,5 år på bagen.
Hensyn til hunden
Som ejer til en seniorhund kommer du dog heller ikke udenom at forberede dig på den dag, hvor du skal sige det endelige farvel. Her handler det altid om at tage hensyn til hunden, fastslår Hanne Friis.
- Hunden skal altid have det bedre, mens den er her, end hvis den ikke er her. Hvis den for eksempel har kvalme hele tiden, så er det ikke fair at holde den i live. Det er synd, siger hun.
Det er hendes oplevelse, at vi mennesker har tendens til at overføre vores egen sorg over livets ophør til vores kæledyr.
- Men hverken hunden eller katten er intellektuelt bevidst om, at den lever. Den er bevidst om, hvad der foregår her og nu.