Hold afstand: Denne plante er smuk – og giftig

Den findes i naturen i Danmark. Og er ret så ubehagelig at komme i kontakt med.

Offentliggjort Sidst opdateret

Det lyder måske mest af alt som noget, man kan spise; vild – eller gul – pastinak.

Men det er det ikke. Langt fra.

Tværtimod kan et møde med den ellers så smukke plante, der vokser i blandt andet vejgrøfter, være en noget ubehagelig affære.

(Billeder af den – og andre giftige planter i den danske natur – kan du se i galleriet over artiklen).

Det er da heller ikke længe siden, hvor Newsbreak.dk advarede mod planten. Nu er også en kommune hoppet på advarsels-galejen.

Det skriver TV 2.

Det er Glostrup Kommune, der på sin Facebook-side advarer sine borgere.

Her fortæller de, at den blandt andet er konstateret ved P-pladsen ved Oxbjerget.

Herefter opfordres til at lære børnene om den.

Ifølge opslaget var det i 70’erne populært at tage en bjørnekloskærm i tørret form med hjem som pynt. Og netop vild pastinak kaldes også ‘bjørnekloens fætter’.

– Der er ingen tvivl om, at man skal passe på, men den gule pastinak får lov at stå, for den er ikke så farlig som bjørnekloen. Hvis den vokser vildt op ad en børnehave, så fjerner vi den, men ellers vil vi hellere informere os ud af det, så både voksne og og børn ved, hvordan den ser ud, og på den måde kan undgå den, siger Torbjørn Nicolajsen, der er driftschef for Vej og Park i Glostrup Kommune til TV 2.

“Så nyd den i naturen og hav respekt for den”, skriver Glostrup Kommune.

Vild pastinak har samme gift som bjørneklo

Det er giftstoffet furanocumarim, der gør vild pastinak giftig. Det er det samme giftstof, der findes i bjørneklo, men der er mindre af det i vild pastinak.

– Planten er godt nok i familie med stor bjørneklo, men den er ikke lige så ubehagelig i sin fremfærd. Et enkelt møde med stor bjørneklo kan gøre en person overfølsom overfor planten. Det er ikke tilfældet med Vild Pastinak, men rart er det bestemt ikke at blive forbrændt af planten, siger skovfoged Jens Nielsen fra Naturstyrelsen Østsjælland på Naturstyrelsens hjemmeside.

Herunder kan du se Camilla Sørensens historie om børnenes møde med planten:

Det er nærmest umuligt ikke at se skærmplanten vild pastinak i den danske sommernatur. Særligt kan det ikke undgås lige nu, hvor vild pastinak er i højsæson.

Nok se men ikke røre, lyder rådet. For vild pastinak er giftig. Den kan forårsage en allergisk reaktion, hvis man kommer i kontakt med den.

I sollys

Det er altså en dårlig idé, hvis du pludselig tænker at tilføje den planten med de gule blomster til en grøftekantsbuket, for den er giftig.

Skærmplantens saft, som man får på sig, hvis man rører ved den, kan i kombination med sollys udløse en allergisk reaktion, der minder om skoldning med kogende vand.

Lige netop det har Camilla Sørensens børn Stefani og Silas været ude for.

– Vi vågner op ved, at Stefani er fyldt med bylder over det hele. Vi finder ud af, at de har stået ved marken og rørt ved de her blomster – og så finder vi ud af, hvad det er, har Camilla Sørensen tidligere sagt til Newsbreak.dk.

Artiklen fortsætter under videoen

Der skal blot en smule af plantesaften på huden for at det kan gå galt, og derfor skal man passe godt på, hvis man opdager, at man har fået saft fra vild pastinak på sig.

Vild Pastinak

null

Ifølge Naturstyrelsen skal man i så fald skylle huden grundigt med vand, og derefter skal man undgå at udsætte huden for sollys i op til en uge. Man bør også kontakte sin læge.

Powered by Labrador CMS