Højreparti til svensk regering: Forhandl nu

Newspaq
Offentliggjort Sidst opdateret

Sverigedemokraterna siger, at regeringen lige så godt kan forhandle om finanslov nu, siger politisk ordfører.

Det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna spiller med musklerne under onsdagens debat om den kommende svenske finanslov i Riksdagen, hvor landets mindretalsregering er under hårdt pres og tilsyneladende på vej mod sit endeligt.

Tidligere meldte den rødgrønne regering med Socialdemokraterna i spidsen, at man vil sende sit finanslovsforslag til afstemning onsdag eftermiddag, efter at man har opgivet at vinde støtte hos nogen af de fire borgerlige partier i Alliansen.

Dermed ser det ud til, at regeringen efter blot to måneder må indstille sig på at blive fældet eller selv at måtte træde tilbage.

Nu opfordrer Sverigedemokraterna imidlertid til, at regeringen lytter til partiets forslag, der vil medføre en total omvæltning af Socialdemokraternas udlændingepolitik.

– Der kommer til at være en ny forhandling. Der er et vindue til at tale med os. Gør man ikke det, så vil man havne i samme situation en gang til, siger Sverigedemokraternas politiske ordfører, Oscar Sjöstedt, til nyhedsbureauet TT.

Sverigedemokraternas beslutning om ikke at støtte regeringens budget har ført til en regeringskrise i Sverige, hvor det indvandrerkritiske parti har bragt sig i centrum med en beslutning om at stille mindretalsregeringen et ultimatum:

Enten accepterer regeringen Sverigedemokraternas linje i udlændingepolitikken, eller også støtter partiet i stedet den borgerlige Alliansens forslag til næste års finanslov.

Trods Löfvens forsøg på forhandlinger med de fire borgerlige partier har hverken Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet og Kristdemokraterna rykket sig.

Med kun 137 mandater – eller 158 med Vänsterpartiet – er den rødgrønne regering afhængig af støtte fra mindst et af de borgerlige alliancepartier for at have flertal i Riksdagen, og det er den situation, som Sverigedemokraterna har udnyttet.

/ritzau/TT

Powered by Labrador CMS