Højesteretsdommer har kæmpet for ligestilling

Rikke Foersoms karriere kulminerede, da hun blev Højesteretsdommer i 2021. Hun har også været formand for Ligebehandlingsnævnet. 13. november fylder hun 50 år

Offentliggjort

Rikke Foersom: En forkæmper for ligestilling i retssystemet

  • Rikke Foersom, en af de få kvindelige højesteretsdommere i Danmark, har været en markant stemme i debatten om kønsbalance i juridiske kredse. Hun har udtrykt bekymring over det lave antal kvinder i toppen af dommersystemet.
  • Foersom, der fylder 50 år den 13. november, har haft en bemærkelsesværdig karriere. Hun blev landsdommer i Vestre Landsret i 2015 og formand for Ligebehandlingsnævnet i 2016, inden hun blev højesteretsdommer i 2021.
  • Hun har påpeget, at kvinder ofte føler sig usikre ved at søge høje stillinger, hvilket kan forklare den skæve kønsfordeling. Foersom har været tilbageholdende med medieoptrædener, men hendes arbejde og holdninger har gjort hende til en vigtig figur i kampen for ligestilling.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Da avisen Politiken tidligere i år spurgte Rikke Foersom om hendes holdning til, at tre ud af atten højesteretsdommere er kvinder, var svaret klart.

Det er for få.

Rikke Steen Foersum er en af de tre. Hendes indspark i netop kønsdebatten i de juridiske kredse er karakteristisk for juristen, der på flere områder har kæmpet for ligestilling og lige behandling.

Rikke Foersom fylder 50 år den 13. november.

Landsdommer 

Hun voksede op i Randers, og i 2002 blev hun uddannet jurist.

Efter endt uddannelse har hun blandt andet arbejdet som dommerfuldmægtig ved Retten i Aarhus og også tjent sin hyre i flere andre retssale, indtil hun i 2015 opnåede titlen som landsdommer i Vestre Landsret.

Året efter blev hun formand for Ligebehandlingsnævnet. 

Nævnet ligger under Ankestyrelsen og behandler klager om forskelsbehandling på og uden for arbejdsmarkedet.

Den post havde hun indtil 2021, hvor hun altså blev Højesteretsdommer.

Højesteretsdommer Rikke Foersum fylder 50 år den 13. november.

Ikke mange kvinder 

Til Politiken har hun fortalt, hvordan hun først her er blevet opmærksom på sit køn.

Hun blev sammen med kollegaen Julie Arnth Jørgensen interviewet om, at ikke mange kvinder søger til toppen af dommersystemet.

Rikke Foersom påpegede, at det formentlig var mere udbredt blandt kvinder at føle sig usikre og derfor ikke trygt at søge stillinger som højesteretsdommer:

- Det tror jeg desværre, det er. Vi kan jo i hvert fald konstatere, at vi mangler ikke mandlige kandidater.

Optræder ikke i medierne 

- Der er jo klart flere kvinder på jurastudiet, så hvis man bare sådan in all fairness siger, at der er nok lige meget talent hos begge køn, så er der jo et eller andet påfaldende ved, at mændene søger, og kvinderne ikke gør. Så jeg tror da, det er mere udbredt blandt kvinder, sagde hun til Politiken i februar.

Det er en af meget få gange, Rikke Foersom har optrådt i medierne, og hun har heller ikke ønsket at medvirke i interview til denne omtale.

Randers Amtsavis har dog tidligere beskrevet lidt mere om Rikke Foersom. Her fremgår det, at hun er mor til to sønner, og at hun i fritiden ynder at gå ture langs stranden og læse bøger.

Powered by Labrador CMS