HK: Virksomheder skal tage bedre hånd om det grå guld
Politikere og topchefer fra erhvervslivet priser »det grå guld« i skåltalerne. Men det kniber tilsyneladende med at sætte handling bag ordene og værne om seniormedarbejderne ude på arbejdspladserne.
En undersøgelse, som Epinion har foretaget blandt 1.200 medlemmer af HK/Privat, viser, at kun godt hver tredje – 36 procent – oplever, at der bliver taget hensyn til medarbejdere over 60 år på deres arbejdsplads.
Det ærgrer fagforeningens næstformand, Marianne Vind.
»Inden for de næste fem år – og rigtig meget inden for de næste ti år – kommer vi til at mangle arbejdskraft. Derfor bør vi gøre, hvad vi kan, for at den gruppe, der er på vej til pensionsalderen, bliver et år eller to længere på arbejdsmarkedet. Vi har brug for væksten, og den skabes af gode og kvalificerede medarbejdere,« siger hun.
Arbejdsgivere skal tage en snak med medarbejdere
Marianne Vind mener, at alle arbejdsgivere bør tage en samtale med medarbejdere, der nærmer sig de 60. Samtalerne skal afklare, om den enkelte medarbejder fortsat føler sig klar til at arbejde på fuld tid eller har behov for at drosle lidt ned på arbejdstiden.
Det vil efter hendes vurdering kunne få mange seniorer til at blive længere på arbejdsmarkedet – til gavn for både virksomheden, hvor de arbejder, men også for samfundet som helhed.
Men det er vel ingen naturlov, at bare fordi man fylder 60, så har man behov for særlige arbejdsvilkår?
»Nej, slet ikke. Jeg kender masser af 62-65-årige, der arbejder fuldt ud på lige vilkår med yngre kolleger. Men der er også bare nogen, der ikke kan klare det længere,« siger næstformanden.
»Der er også børnefamilier, hvor der er travlt derhjemme, og man måske har brug for at drosle lidt ned. Vi er forskellige steder i livet alle samen. Vi ved bare, at der er nogen, der ville være blevet et år eller to længere på arbejdsmarkedet, hvis de kunne have fået lidt bedre vilkår,« siger Marianne Vind.
Imødekommer særlige behov hos seniorer
Hos arbejdsgiverne er der forståelse for ønsket fra HK/Privat om i højere grad at imødekomme særlige behov hos seniorerne. Det sker også allerede i vidt omfang, påpeger Rikke B. Ørum, underdirektør og chef for HR og arbejdsmiljø i Dansk Erhverv.
»Ude på arbejdspladserne forsøger mange virksomheder og ledere at tage de individuelle hensyn, der er mulige. Der kan være særlige hensyn til seniorer, der ønsker at gå ned i tid eller fleksibel arbejdstid. I det omfang det er muligt at imødekomme det, vil man gøre det lige som man vil gøre det over for en børnefamilie,« siger Rikke B. Ørum.
Spørgsmål: Kun hver tredje af HK/Privats medlemmer svarer, at der tages særlige hensyn til de +60-årige. Får det ikke dig til at rynke øjenbrynene?
»Det er jo ikke alle seniorer, der ønsker særlig hensyntagen, bare fordi de er fyldt 60. Vi har ekstremt mange velkvalificerede og arbejdsomme seniorer, som ikke vil have behov eller ønske om ændrede arbejdsvilkår. Lad det komme op i de enkelte tilfælde, hvor behovet er, og tag det op i den enkelte virksomhed og diskuter det,« lyder rådet fra Rikke B. Ørum.