Hjerteforening kritiserer sygehuse for mangelfuld behandling
Behandlingen af patienter med akut hjertesygdom halter alvorligt i en række tilfælde.
Sådan lyder kritikken fra Hjerteforeningen, der sammen med Dansk Cardiologisk Selskab og Dansk Selskab for Akutmedicin har undersøgt modtagelsen af akutte hjertepatienter på landets sygehuse.
Undersøgelsen viser klare mangler i det døgndækkende beredskab på landets hospitaler. Det er især den manglende brug af ekkokardiografi – en ultralydsundersøgelse – der vækker bekymring. For netop den undersøgelse er ifølge Hjerteforeningens administrerende direktør, Kim Høgh, afgørende, når man skal finde ud af, hvad patienten fejler, og hvilken akut behandling vedkommende har brug for.
»Manglerne er et alvorligt problem for de patienter, som indlægges med akut hjertesygdom. Hvis hospitalet ikke kan foretage en ekkokardiografi, kan det få alvorlige konsekvenser for patienterne. De risikerer yderligere skade på hjertet eller at dø,« siger Kim Høgh og uddyber:
»Vi synes ikke, det er urimeligt at kræve, at patienter med akut opstået hjertesygdom kan blive diagnosticeret og behandlet kompetent, uafhængigt af tidspunktet på døgnet, og hvor i landet de befinder sig.«
Undersøgelsen viser, at hver syvende afdeling ikke lever op til anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen og de faglige selskaber om, at der skal kunne udføres akut ekkokardiografi døgnet rundt på afdelinger, der modtager akutte hjertepatienter.