Hjemmesysler: Lav din egen smagfulde marmelade
Brug dine yndlingsbær og frugter til at fylde glassene med hjemmelavet marmelade.
Sommeren er over Danmark, og hvis du er en af de mange danskere, der under coronakrisen fik smag for at stå lidt mere i køkkenet, er sommermånederne et oplagt tidspunkt at kaste sig over nye udfordringer.
Du kan for eksempel bruge friske danske bær og frugter til at give morgenbordet et skud luksus i form af din egen hjemmesyltede marmelade.
Artiklen fortsætter under videoen.
– Marmelade er rigtig godt til nybegyndere. Og det smager så meget mere af frugt end dem, man køber, siger Kirsten Høgh Fogt, der er underviser på Suhrs Højskole og er medforfatter til “God mad let at lave”.
Nem grundopskrift
Hendes egen grundopskrift består af et kilo blandede bær og 500-750 gram sukker.
– Frugter opfører sig forskelligt. Hvis man bruger meget vandige frugter, som smider vandet, når man koger dem, så kan det være svært at få tykt nok. Det må nemlig heller ikke koge så længe, at de ikke bevarer deres friske frugtsmag, siger hun og tilføjer:
– Så kan det være en fordel af bruge et geleringsmiddel. Eller ligesom til en frugtgrød kan man bruge lidt kartoffelmel til at jævne.
Start med æbler, hyben og havtorn
Et godt sted at starte er at lave en marmelade på æbler, hyben og havtorn.
– Så er man næsten sikker på, at det går godt, fordi æblerne gør, at det moser ud. Det samme gælder blommer. Der kan man for eksempel blande lidt appelsin i, siger Kirsten Høgh Fogt.
Bær er svære
Omvendt forholder det sig med nogle af de klassiske bærmarmelader som solbær og jordbær. De bliver nemt meget tynde og skal koges godt igennem og måske spædes til med lidt geleringsmiddel.
Tilsæt hellere for lidt end for meget geleringsmiddel – du kan altid tilsætte mere.
– Og så kan man jo twiste sin marmelade med de smage og krydderier, man rigtig godt kan lide, siger hun.
For at sikre et godt resultat skal du bruge friske frugter og bær. Hvis du ikke synes, de ville være lækre at spise inden, bliver de ikke bedre af at blive syltet, som Kirsten Høgh Fogt udtrykker det.
Hav styr på hygiejnen
Derudover gælder det om at have styr på hygiejnen, så det ikke bliver til en bakteriekoloni.
– Vær omhyggelig med at gøre arbejdsbordet, redskaberne og hænderne rene, siger hun og fortsætter:
– Beholderne kan vaskes i opvaskemaskinen, og så kan man sterilisere dem ved at svinge noget sprut rundt i eller atamon. Sæt dem på hovedet på et rent viskestykke, til de skal bruges.
Børn kan sagtens hjælpe
Børn kan også sagtens være med til processen – de skal bare ikke hælde på glas, for der skal hygiejnen være i højsædet.
– Brug en marmeladetragt, så det ikke slasker ud over siderne. Så skal du heller ikke til at tørre kanter af og dermed afsætte bakterier, siger Kirsten Høgh Fogt.
Klik igennem galleriet for at få opskriften på bærmarmelade.
Kilde: Kirsten Høgh Fogt, opskrift fra kogebogen “God mad let at lave”.