Hjemløse anholdt for at søge ly under halvtag
En stor gruppe hjemløse forsøger nu at komme igennem med en klage over politiet, efter de blev anholdt, fordi de søgte ly for et skybrud under en skoles halvtag.
En gruppe på 12 hjemløse blev i slutningen af august anholdt, smidt i detentionen og fik uddelt bøder for at søge ly for kraftig regn under et halvtag i en offentlig tilgængelig skolegård, skriver information.dk.
En søndag morgen midt under et skybrud, søgte de tolv hjemløse ly på en skole i København, da de ikke kunne komme ind på et fyldt herberg. Et par timer efter de havde fundet sig til rette under halvtaget, ankom et stort antal politibiler og betjente, der tog dem alle sammen med på stationen på Amager.
25-årige Bakary Camara, der var en af de anholdte, fortæller til Information, at han aldrig fandt ud af, hvorfor han præcist var blevet anholdt, og at han blandt andet blev afvist at komme på toilet, da han sad i detentionen, med begrundelsen at han jo ikke “var på et hotel”.
– Jeg sad i cellen i seks timer uden at vide hvorfor. Jeg fik hverken mad eller vand, og jeg var helt forvirret. Jeg har aldrig før været i sådan en situation, siger han til Information.
Politiet beslaglagde 100 euro, som han havde på sig som en bøde, for noget Bakary Camara ikke fandt ud af, hvad var.
Gadejuristen: Uretmæssig anholdelse
De otte af de 12 anholdte hjemløse har nu søgt hjælp hos organisationen Gadejuristen, da de ikke forstår, hvorfor de blev anholdt.
Gadejuristen ser politiets handlinger og opførsel i sagen som meget problematisk.
Foreningen mener blandt andet, at det er helt forkert, at politiet selv beslaglægger pengene for en bøde.
– For mig at se er der to store problemer i sagen. For det første er det den tiltaltes eget valg, om han vil betale sin bøde, for så snart man har betalt, har man samtidig erklæret sig skyldig. Det valg har de hjemløse ikke fået, og det er meget problematisk, da politiet dermed går ind og leger dommere, siger advokat Dorthe Kynde Nielsen, som Gadejuristen har fået til at repræsentere de hjemløse, til Information.
Derudover mener organisationen slet ikke, at politiet havde ret til at anholde de hjemløse eller udstede bøder til dem.
Gadejuristen har gennem aktindsigter fundet ud af, at de hjemløse blev anholdt for ulovlig indtrængning, og det mener Dorthe Kynde Nielsen slet ikke, at de hjemløse er skyldige i.
– Normalt er det ulovlig indtrængen, når man bryder ind i en ejendom eller gennem et hegn. Men denne gruppe har opholdt sig på et offentligt tilgængeligt område, som ligger lige ud til en vej. Det er et område, som er designet til, at det også skal bruges af borgerne, når skolen er lukket, siger hun.
Politiadvokaten har afvist at tage sagerne op ved et retsmøde, da de anses for at være afsluttet, når bøden er betalt, mens Statsadvokaten nu er ved at behandle klager over sagen, og derfor ikke vil udtale sig i sagen.
Hos Gadejuristen mener jurist Maja Løvbjerg Hansen at anholdelsen af de hjemløse under skybruddet er et udtryk for, at man fra myndighedernes side kriminaliserer hjemløshed i stedet for at afhjælpe den.
– En gymnasiedreng fra Horsens ville jo ikke blive anholdt og sat i detentionen for derefter at få en bøde og en plet på straffeattesten, bare fordi han søgte ly under et halvtag i en skolegård midt under et skybrud, siger hun.
Også Bakary Camara føler sig uretfærdigt behandlet, blot fordi han er hjemløs.
– Jeg lever af at arbejde og af at samle flasker – og jeg skal nok tjene nogle nye penge. Men sådan en sag her giver mig et dårligt rygte. Jeg har aldrig været kriminel, og jeg kan ikke se, at jeg har gjort noget ulovligt, siger han til Information. Han har gennem årene arbejdet i både Spanien, Sverige og Finland uden at have været i konflikt med ordensmagten.