Heunicke og DF vil stoppe lastbilcamping på rastepladser
Social dumping i lastbilbranchen skal bekæmpes med nummerpladerskannere og tidsgrænser på rastepladser.
Misbrug af EU’s cabotageregler skaber social dumping på det danske marked for lastbiltrafik, og det skal stoppes.
Sådan lyder det fra både Dansk Folkeparti og transportminister Magnus Heunicke (S), som hver især har lanceret en ny plan for området.
– På under ti år har vi tabt 8-10.000 danske arbejdspladser på transportområdet, og hvis vi ikke strammer op, så vi hele tiden stresser dem, der overtræder reglerne, står vi uden danske chauffører om bare få år, skriver Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup i en mail til Ritzau.
EU’s cabotageregler giver mulighed for, at udenlandske lastbiler kan køre tre indenrigstransporter i Danmark inden for syv dage efter, at de har afsluttet en international transport i landet.
Kørslen må dog ikke have systematisk karakter eller være det primære formål med de internationale kørsler, men det bliver langt fra altid overholdt, mener ministeren.
Derfor vil både han og Dansk Folkeparti indføre en grænse, så lastbiler kun må opholde sig på danske rastepladser i et døgn, så skal de køre videre.
– I Nordjylland har man netop afsløret, at der lejrlignende tilstande på rastepladserne, forklarer Magnus Heunicke til Ritzau.
– Det er ikke meningen, at man skal campere under kummerlige forhold, lave bål og vente på, at man måske får en tur. Hvis vi indfører det her, har man et døgn til at finde en ny tur, eller også skal man køre ud af Danmark, fastslår ministeren.
Han vil desuden have permanente nummerpladeskannere ved de danske grænseovergange. Det har man tidligere på året forsøgt sig med ved en enkel overkørsel, og ministeren er tilfreds med resultatet.
– Sættevogne, som udgør hovedparten af de udenlandske lastbiler, kan registreres med 83 procents nøjagtighed, og så kan man se, hvor lang tid de har været i Danmark, påpeger ministeren.
Forsøgsdataene viser, at 65 procent af lastbilerne er i Danmark under et døgn, mens kun fire procent er i landet i mere end de tilladte syv dage.
En del af af disse kan sågar have forladt landet undervejs via en anden grænseovergang, ligesom de kan have fortsat til Sverige.
Det får dog ikke ministeren til at se mere afslappet på problematikken.
– Erfaringen viser, at er der et hul, så vokser det sig lynhurtig stort, fordi der er så benhård konkurrence på det her område, påpeger han.
/ritzau/