Heunicke: Alle kan få tredje stik

På et tidspunkt vil alle kunne få et tredje vaccinationsstik, oplyser sundhedsministeren på et pressemøde.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).
Offentliggjort Sidst opdateret

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) siger, at det forventes, at alle får tilbudt et tredje vaccinationsstik mod covid-19 på et tidspunkt.

Det oplyser han mandag på et pressemøde i Statsministeriet.

Sundhedsmyndighederne er i gang med at undersøge, hvornår et tredje stik kan blive relevant, siger Magnus Heunicke.

I sidste uge kom det frem, at man fra sundhedsmyndighedernes side regnede med snart at anbefale et tredje vaccinationsstik til personer med et meget svækket immunforsvar.

Direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm fortæller på pressemødet, at det kan være kræftpatienter, der modtager kemoterapi, eller det kan være personer, der har fået foretaget en organtransplantation.

- I den her uge laver vi en retningslinje for tredje stik for særlige grupper, der har særlig lav immunrespons, siger han.

Kigger på data

Søren Brostrøm fortæller, at man vil kigge på data fra lande, der giver et tredje stik.

Når de data er indsamlet om forventet et par måneder, vil man lave retningslinjer for det tredje stik til større dele af befolkningen.

- Vi er på forkant med det, og vi har også vacciner til det, når det bliver nødvendigt, siger han.

Adspurgt om, hvorfor Danmark ikke bare går i gang med at tilbyde det tredje stik med det samme, svarer Søren Brostrøm:

- Jeg kan love, at vi nok skal sætte ind i tide med tredje stik i Danmark.

Booster-stik

I flere lande er der allerede taget en beslutning om at tilbyde nogle borgere et tredje stik. Det bliver også kaldt et booster-stik.

I USA vil man også tilbyde borgere med et svækket immunforsvar et tredje stik.

I Israel er man allerede godt i gang, og fredag i sidste uge fik Israels premierminister, Naftali Bennett, sit tredje stik med coronavaccine.

Imens har landet udvidet målgruppen for et tredje vaccineskud til at inkludere personer over 40 år.

Sådan virker en vaccine

Vores immunsystem er konstant på vagt overfor skadelige bakterier og virusser. Millioner af hvide blodceller holder hver især øje med specifikke infektioner.

Når en immuncelle møder sit mål, formerer den sig og sender en masse proteiner, kaldet antistoffer afsted for at rydde op. Når infektionen er bekæmpet, bliver såkaldte “huske-celler” tilbage i kroppen, som er klar til at forberede et hurtigt angreb, hvis bakterierne vender tilbage igen.

Det er sådan vi udvikler immunitet. Og det er derfor vi ikke bliver smittet af den samme virus flere gange.

Men selvom vores krop er super effektiv, så kan nogle superfarlige bakterier få ram på os, før vores immunsystem har haft tid til at gøre tropperne klar til kamp. Det gælder især for små børn, fordi deres immunsystemer endnu ikke er færdiguddannde.

Derfor er det heldigt, at vi har vacciner, der lavet af små eller svage udgaver af virusser eller bakterier. De lader vores immunsystem se, hvordan fjenden ser ud og danne de vigtige huske-celler. Når vi så møder den farlige udgave kan immunforsvaret genkende sygdommen med det samme og bekæmpe den, inden den når at få fodfæste.

Kilde: Videnskab.dk

Powered by Labrador CMS