Hestevæddeløbs overlevelse bør komme fra nord
Et nordisk fællesskab er nødvendigt, hvis hestesporten skal overleve i Danmark. Minister er ikke afvisende.
Mens vores nordiske naboer Sverige og Norge skovler milliarder af kroner ind på hestevæddeløb, kæmper dansk hestesport med dens overlevelse.
Hestebranchen overvejer nu at indgå i et spilfællesskab med de nordiske lande, og det er kulturminister Marianne Jelved (R) ikke afvisende over for.
– Hvis HFF (Hestevæddeløbssportens Finansieringsfond, red.) og Danske Spil kan finde en bæredygtig model, vil dette blive set positivt på, siger hun.
Ministeren er tirsdag kaldt i samråd for at forklare et lovforslag, hvor hestesporten fremover får skåret 30 millioner kroner af sin støtte fra tipsmidlerne.
I forbindelse med lovforslaget har Kulturministeriet bedt hestebranchen om at kigge efter alternative måder at hente penge ind på. Og her kommer Sverige og Norge ind i billedet.
– Hestesporten er meget større i Norge og Sverige. Vi kan oprette et fælles spilleselskab, hvor hestesporten er medejer. På den måde kan sporten få udbytte af spilleselskabet, siger Jens Ulrich Nielsen, der direktør i HFF, som fordeler tipsmidlerne inden for hestesporten.
Han understreger, at det er nødvendigt for hestesportens overlevelse, at sporten står på egne ben.
I Norge og Sverige er det hestesportens organisationer, der driver spilleselskaberne, mens hestesporten i Danmark er underlagt Danske Spil.
Ifølge Danske Hestevæddeløb omsætter Sverige for omkring 11 milliarder kroner, mens Norge indkasserer fire milliarder kroner om året på hestesport.
Dansk Hestevæddeløb ser også et nordisk fællesskab som den eneste måde at undgå, at flere travbaner ud over Nykøbing Falster og Billund må dreje nøglen om.
– Vi kan sammen med dem udbyde spil hver eneste dag og samtidig køre på deres platform. Det vil være med til at udvikle markedet, siger direktør Henrik Friis Pedersen.
Lovforslaget om nedskæringen af tipsmidler til hestevæddeløb skal førstebehandles torsdag.
/ritzau/