Her skal du passe på i det danske sommervejr
Du gør dig selv en tjeneste, hvis du forholder dig til, hvordan du vil beskytte dig selv mod den farlige del af solens stråler.
Vi skriver juni måned, og dermed er sommeren officielt over os. Som Newsbreak.dk har fortalt, byder starten af måneden også på en del af det, mange forbinder med den danske sommer, herunder solskin og godt med varme.
Men med sommerens komme, følger også spørgsmålet om, hvorvidt du bør bruge solcreme. Spørger du Kræftens Bekæmpelse er svaret et ret klart ja, hvis du ellers ønsker at opholde dig i solen i shorts og korte ærmer.
Faktisk anbefaler man hos Kræftens Bekæmpelse, at du beskytter dig mod solen både i tiden før og efter de officielle sommermåneder, og en af de beskyttelsesformer er altså solcreme.
Det, du beskytter dig mod, hvis du ellers beskytter dig, er kort og godt hudkræft. Videnskab.dk skriver, at solens UV-stråler er medvirkende til, at mennesker udvikler hudkræft, og alene derfor er det en god idé at beskytte sig selv, hvis man skal ud i den danske sommer.
Du kan i galleriet få flere gode råd om solcreme.
Hvis du vil vide mere om hudkræft, og de symptomer, man kan holde øje med, har Newsbreak.dk skrevet en artikel om emnet, du kan finde her:
Flere bliver ramt af hudkræft: Tag disse tegn alvorligt
Hvorfor solcreme?
Skal du ud i den friske luft i en periode, hvor anbefalingen er, at du beskytter dig mod solen, kan solcreme derfor være vejen frem.
Ifølge Videnskab.dk er solcreme designet til at holde UV-strålerne væk fra hudens celler. Cremen skaber altså en barriere mellem dig og UV-strålerne, og på den måde er du bedre beskyttet mod hudkræft, hvis du eksempelvis bruger solcreme.
Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at du i Danmark bruger en solcreme på faktor 15 eller derover, og at du i udlandet bruger en solcrene på faktor 30 eller derover, hvis du vil beskytte dig med solcreme.
Faktor-tallet betyder basalt set blot, hvor meget beskyttelse, du oplever mod UV-strålerne, og skal du følge anbefalingerne fra Kræftens Bekæmpelse helt, skal du vælge en Svanemærket solcreme.
Hvornår skal jeg bruge solcreme?
Ifølge Kræftens Bekæmpelse skal beskytte dig mod solen, når det såkaldte uv-indeks er over 3. Kræftens Bekæmpelse skriver, at det typisk er fra 12.00 til 15.00 mellem april og september i Danmark.
DMI skriver, at du kan se dagens UV-tal i vejrudsigten for det område, du befinder dig i, på DMI’s hjemmeside.
Du kan beskytte dig mod solen på flere måder, og det er blot én af disse, der kræver, at du bruger solcreme. Alternativet er at blive i skyggen mellem 12.00 og 15.00, og hader du solcreme, men vil du gerne beskytte dig, skal du iklæde dig en hat og noget tøj, der dækker resten af din krop.
Er solcreme farligt?
Det kan være, du har hørt et rygte om, at solcreme i sig selv er med til at give folk kræft. Ifølge Videnskab.dk, der henviser til WHO, verdens sundhedsorganisation, har den påstand ikke hold i virkeligheden.
Det korte af det lange er, at solcreme, hvis det altså er ægte solcreme, beskytter dig mod de UV-stråler, der ellers er i fare for at give dig kræft.
Skal du ud i den danske sommer, tilrådes du altså, fra fagkundskaben og interesseorganisationer at beskytte dig mod solen. Enten med skygge, langt tøj eller creme, eller en kombination af det hele.
Kilder til billedtekster: Seniorforsker Catharina Margrethe Lerche, solcremeproducenten Mellisa.