Her skal du ikke bade til sommer

Her er det Lakolk Strand på Rømø, der har godt badevand. Foto: Elo Christoffersen (Arkivfoto)
Offentliggjort Sidst opdateret

97,6 procent af de 1028 danske strande er egnet til et dukkert. Der er dog stadig 16, der ikke er. Se her hvilke.

Der er ikke meget at frygte, hvis du skulle få lyst til en strandtur til sommer. Kvaliteten er det danske badevand er generelt høj. 97,6 procent af 1028 testede udendørs bademuligheder har fået grønt lys, men der er stadig 16 steder som Det Europæiske Miljøagentur ikke kan anbefale.

Årsagen er læk fra rensningsanlæg og vand fra oversvømmede kloakker.

– I mange tilfælde er det på grund af et regnvejrsoverløb fra en kloak eller fra en bæk, der leder ud tæt på stranden, hvor der er noget spildevand fra et rensningsanlæg. Forureningen kan også komme fra køer, hvis der har været kraftig regn, så deres afføring bliver udledt i havet, forklarer Peter Kristensen, der er badevandsekspert for det Europæiske Agentur, til Ritzau Fokus.

Det er ude i de 98 danske kommuner, man hvert år tager prøver af vandet på de danske strande. Det indrapporteres så videre til Naturstyrelsen, der samler det og sender det videre til Det Europæiske Miljøagentur, der behandler prøver fra de 28 EU-lande samt Schweitz og Albanien.

Her vurderes så samtlige 21.000 målinger, der sammenlignes med resultaterne fra de sidste fire års målinger. Ser man på disse resultater for de 16 danske strande med ringe badekvalitet, ser man, at otte af strandene for to til tre år siden faktisk var godkendt. Eksempelvis har en strækning på Syddjurs de foregående tre år fået godkendt deres strand. I 2014 blev statussen ændret til “ringe”. Kommunen har undersøgt sagen, men har endnu ikke fundet problemet.

På tre af strandene er årsagen midlertidige forureninger, mens fire af strandene er blevet forurenet som resultat af oversvømmelse fra kraftige regnskyl. Det leder vand fra kloakker, spildevand fra rensningsanlæg og udløb fra åer med forurenet vand ud i havet.

Det er der ifølge Peter Kristensen grund til at tage alvorligt. Faktisk mere alvorligt end det Europæiske Agentur gør.

– I Danmark er langt de fleste forureninger af strande noget, der er sket efter kraftig regn. Vi vurderer strandene i fire kategorier, hvor mange har fået karakteren “tilfredsstillende” men jeg ville ikke bade der, hvis der for nyligt havde været et kraftigt regnskyl, siger Peter Kristensen.

Her bør du ikke bade

Strandene vurderes i fire kategorier: “Meget god”, “god”, “tilfredsstillende” og “ringe”. Samtlige af de 16 listede strande nedenfor har fået karakteren “ringe”.

Morsø – Dragstrup Vig Frederikshavn – Ved Solbækhytten Vesthimmerland – Hessel Syddjurs – 100 meter nord for Gl. Løgten Ringkøbing Skjern – Skuldbøl Strand Ringkøbing Skjern – Bork Havn Surferstrand Sønderborg – Augustenborg Fjord ved Madeskoven Sønderborg – Nybøl Nor Adsbøl Solrød – ved Østre Strandvej Odsherred – Sanddobberne Kalundborg – Bjerge Os Brovejen Stevns – Støby Egede, Ahornvej Lolland – Maribo Søcamp Næstved – Klinteby Næstved – Dragsbjerg Brønderslev-Dronninglund – Gerå Strand

Kilde: Det Europæiske Agentur & Naturstyrelsen

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS