-Her kan vi samle blå blok

Venstres formand mener, at en fællesnævner for blå blok er, at den vil give borgerne større selvbestemmelse

Jakob Ellemann-Jensens ti principper vil ifølge Venstre-formanden kunne være med til at skabe en fælles platform for blå blok. (Arkivfoto)
Jakob Ellemann-Jensens ti principper vil ifølge Venstre-formanden kunne være med til at skabe en fælles platform for blå blok. (Arkivfoto)
Offentliggjort Sidst opdateret

Jakob Ellemann-Jensen, formand i Venstre, præsenterer ti principper, som han håber, kan samle blå blok om en fælles retning og skabe en fælles platform frem mod næste folketingsvalg.

Det skriver Politiken.

Principperne handler blandt andet om, at det skal kunne betale sig at gå på arbejde, en modernisering af velfærdssamfundet og en stram og konsekvent udlændingepolitik.

Ellemann-Jensen lancerer de ti principper forud for partiets sommergruppemøde i Kolding, der finder sted torsdag og fredag.

Formanden håber, at principperne kan skabe noget kant til den socialdemokratiske regering.

Han mener, at partierne i blå blok har det til fælles, at de vil udvide det borgernes selvbestemmelse til eksempelvis at vælge læge, skole og plejehjem.

- Det her er en af de mest markante forskelle på en blå og en rød regering. Det handler om, hvem vi mener er den bedste til at definere, hvordan dit liv skal leves. Det mener vi på den blå side af hegnet, og det er mit indtryk, at det mener vi alle sammen, at det er du den nærmeste til, siger han til Politiken.

Ros fra flere sider

Radikale Venstres politiske leder Sofie Carsten Nielsen siger til avisen, at hun ser flere positive ting i principperne, men efterlyser konkrete forslag på især klimaområdet.

Søren Pape Poulsen, formand i Konservative, siger, at han sagtens kan se sit parti i principperne.

- Det harmonerer flot med de pejlemærker, jeg selv tidligere har fremlagt for et borgerligt samarbejde. Vores forskellige partier vægter selvfølgelig de enkelte politikområder lidt forskelligt, men jeg er helt enig i retningen, siger han til Politiken.

Hos Liberal Alliance siger formand Alex Vanopslagh, at han kan se sig selv i samtlige punkter, men at han gerne vil have skruet op for liberalismen.

Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti, roser også udspillet.

I rød blok er Socialdemokratiets politiske ordfører Jesper Petersen ikke imponeret.

Han mener, at Venstre ikke har leveret en sammenhængende økonomisk politik, og at Ellemann ikke er nået længere end til floskelstadiet.

Venstres ti principper skal samle de blå partier

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen har forfattet ti principper, som han mener, kan samle de borgerlige partier og skabe kant til rød blok frem mod et folketingsvalg.

Nedenfor kan du læse de ti principper, som han mener, at en borgerlig-liberal regering skal efterleve, hvis det bliver aktuelt.

1. En modernisering af velfærdssamfundet.

For at løfte kvaliteten skal velfærdssamfundet moderniseres. Danskernes valgmuligheder mellem offentlige og private velfærdsløsninger skal øges. Man skal i højere grad selv kunne bestemme, hvor man eksempelvis vil gå til lægen eller får passet sine børn.

2. Danmark og danskerne skal gøres rigere.

Velstanden for den enkelte skal øges, og dansk økonomi skal fremtidssikres. En borgerlig-liberal regering vil forbedre forholdene for danske virksomheder, iværksættere og selvstændige.

3. Det skal bedre kunne betale sig at gå på arbejde.

Flere danskere skal i arbejde, og man skal beholde flere af de penge, man tjener.

4. En ansvarlig økonomisk politik.

Væksten i det private skal altid være højere end væksten i det offentlige forbrug.

5. Den grønne omstilling skal ses som et kæmpe potentiale for Danmark.

Der skal skabes jobvækst i en grøn omstilling, og danske virksomheder skal have nogle rammer, der gør, at man kan udnytte de kommercielle muligheder i den grønne omstilling.

6. Gode velfærdstilbud i hele Danmark.

Det skal være attraktivt at bo, arbejde og uddanne sig i hele Danmark, og derfor skal der være gode velfærdstilbud og muligheder for at skabe arbejdspladser i hele landet.

7. Der skal udvikles et uddannelsessystem, der uddanner til arbejdsmarkedet.

Børn og unges skal rustes ved at give dem selvtillid til at uddanne sig gennem livet. Det skal starte med en grundskole, der har større fokus på grundlæggende kundskab, dannelse og faglighed.

8. En stram og konsekvent udlændingepolitik.

Der skal være styr på tilstrømningen af asylansøgere til Danmark. De sociale ydelser skal sænkes fra det nuværende niveau, og der skal stilles krav om selvforsørgelse og fuldstændig respekt for dansk lov.

9. Kriminelle skal straffes hårdt og konsekvent.

Der skal tages udgangspunkt i, at den fælles danske kultur og tradition binder danskerne sammen, og at de grundlæggende værdier og frihedsrettigheder er fundamentalt for et godt og trygt samfund.

10. Det danske forsvar skal styrkes.

Danmark skal engagere sig i verden for at fremme danske interesser.

Kilde: Venstre
Powered by Labrador CMS