Her kan du blive fyret for at rejse ud

Andre steder kan du ryge i karantæne for egen regning.

Offentliggjort Sidst opdateret

Rejsevejledningerne fra Udenrigsministeriet er – som navnet antyder – blot vejledninger. Det er ikke ensbetydende med, at man som dansker ikke må rejse til de lande, vejledningerne angår.

Det kan dog få alvorlige personlige konsekvenser, hvis man vælger at trodse myndighedernes vejledninger. I nogle jobs kan man sågar blive fyret – længere nede i artiklen kan du læse om hvilke.

I andre jobs kan man eksempelvis blive tvunget i 14 dages karantæne efter endt rejse – selvbetalt.

For nuværende rådes danskere til at undgå alle lande undtagen Tyskland, Island og Norge.

Mange vil gerne rejse

Næsten hver tiende dansker udelukker ikke, at de kan finde på at tage på sommerferie til et af de lande, som Udenrigsministeriet ellers fraråder at rejse til.

Det viser en måling, som Kantar Gallup har lavet for forsikringsselskaberne Gjensidige Forsikring og Gouda Rejseforsikring.

Målingen er foretaget blandt 1001 repræsentativt udvalgte personer over 18 år.

Ni procent svarer, at de i løbet af sommeren 2020 godt kan finde på at rejse til et land, som Udenrigsministeriet af frygt for smitte med coronavirus fraråder ikke-nødvendige rejser til.

For seks procents vedkommende er det dog kun lande inden for EU, de kan finde på at rejse til.

Må jeg rejse ud af Danmark?

Det spørgsmål svarer Udenrigsministeriet på herunder:

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser frem til 31. August.

Det gælder for alle lande på nær Island, Norge og Tyskland, som Udenrigsministeriet fra d. 15. juni åbner op for rejse til. Udenrigsministeriet opfordrer dog til, at man er opmærksom på sin personlige sikkerhed og holder sig opdateret på rejsevejledningen i landet.

Hvis du er på rejse eller trods udenrigsministeriets anbefalinger planlægger at rejse, bør du være opmærksom på, at man i andre lande med kort varsel kan indføre restriktioner for at forhindre og begrænse udbredelse af smitte med coronavirus/COVID-19.

Restriktionerne kan være tvungen karantæne, aflysning af flyafgange, lukning af grænseovergange eller andet.

Som rejsende kan man ydermere uforvarende risikere at være med til at sprede smitte under sin rejse.

Udenrigsministeriet anbefaler desuden, at man er opmærksom på sin personlige sikkerhed og holder sig opdateret om udviklingen via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og sit rejsebureau. Du kan også finde informationer på de danske ambassaders hjemmeside ligesom du anbefales at læse Sundhedsstyrelsens anbefalinger, som du finder på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

I sidste ende beslutter man selv, om man ønsker at tage af sted. Man bør undersøge nøje, hvorvidt ens forsikringsdækning er tilstrækkelig. Hvis der er den mindste tvivl om forsikringsdækningen, bør man kontakte sit forsikringsselskab.

Kilde: Udenrigsministeriets rejsevejledninger

Her kan du blive fyret

Ifølge DR risikerer kommunalt ansatte, der trodser Udenrigsministeriets rejsevejledninger, en fyreseddel.

Det fremgår af retningslinjer fra Kommunernes Landsforening.

Blandt andre Fagbevægelsens Hovedorganisation, som repræsenterer cirka 1,3 millioner lønmodtagere, bakker op om KLs retningslinjer:

– Det er fornuftigt, at man på forkant har informeret medarbejderne, så der ikke er noget at være i tvivl om, siger advokat i organisationen Jeppe Brink Wahl til DR.

Powered by Labrador CMS