Her hærger livsfarligt vejr for alvor
Flere har mistet livet, efter at temperaturerne er dykket til det ekstreme niveau, fra fahrenheit til celsius.
Kan du omregne fra fahrenheit til celsius i hovedet, eller bliver du bare lidt forvirret, når du hører, at temperaturen i eksempelvis USA er gået langt forbi 80 graders varme?
80 graders varme i USA og 80 graders varme i Danmark er to vidt forskellige ting, fordi USA og Danmark måler temperatur på to forskellige måder, og forvirringen kan opstå, hvis du glemmer at regne fra fahrenheit til celsius.
Det er ikke fordi, det er decideret svært at regne fra fahrenheit til celsius, og fra celsius til fahrenheit, men det er heller ikke nødvendigvis lige til, medmindre man altså ved, hvordan man gør.
Hvad er fahrenheit?
Fahrenheit er en temperaturenhed, der først og fremmest bruges i USA istedet for enheden celsius, som Danmark og størstedelen af resten af verden bruger.
Enheden er opkaldt efter Gabriel Daniel Fahrenheit, en tysk fysiker og instrumentmager, der i 1700-tallet opfandt en måde, hvorpå man kan måle temperaturer på, hvilket Den Store Danske har skrevet mere om.
Forskellen på celsius og fahrenheit er, at vand koger ved 100 grader celsius og ved 212 grader fahrenheit. Vand fryser derudover ved 0 grader celsius og -32 grader fahrenheit.
Sådan regner du mellem fahrenheit og celsius:
Når du skal omregne fra fahrenheit til celsius, skal du bruge følgende formel:
(Temperaturen i fahrenheit-32) / 1,8 = temperaturen i celsius.
Når du skal omregne fra celsius til fahrenheit, skal du bruge følgende formel:
Temperaturen i celsius * 1,8 + 32 = temperaturen i fahrenheit.
Eksempler:
Hvis der er -16 grader fahrenheit, og vil du kende temperaturen i celsius, ser udregningen sådan ud: (-16-32)/1,8= -27 grader celsius.
Hvis der er +10 grader celsius, og vil du kende temperaturen i fahrenheit, ser udregningen sådan ud: 10*1,8+32= +50 grader fahrenheit.
Forvirret?
Man kan let blive forvirret over, at to lande benytter sig af vidt forskellige temperaturenheder, særligt i perioder med ekstremt vejr i USA, der nok er det landt i verden, der er bedst kendt for at bruge fahrenheit frem for celsius.
I de sidste januardage af 2019 var flere områder i USA ramt af ekstremt vejr, og eksempelvis North Dakota vågnede 30. januar op til -37 grader celsius, eller -35 grader fahrenheit.
Prognosen for vejret ind i februar lød i øvrigt på et stort spring i temperaturer. I Chicago var forventningen, at temperaturen ville gå fra minus 30 grader celsius til plus 11 grader celsius, altså et udsving på 40 grader i alt.
Omregnet til fahrenheit betyder det i øvrigt, at vejret i Chicago forventedes at ændre sig fra minus 22 grader fahrenheit til plus 52 grader fahrenheit.
Dødsfald
Om temperaturen blev målt i fahrenheit eller celsius var i øvrigt ét fedt for de amerikanere, der led i kulden de sidste dage af januar 2019.
Ifølge USA Today. kostede den voldsomme vinter flere menneskeliv, blandt andet fordi de i forvejen ekstreme kuldegrader kun blev forværret af, at det blæste voldsomt i blandt andet Chicago. Tog man højde for chillfaktor, føltes vinteren minus 50 grader celsius i den amerikanske storby, hvilket blandt andet kostede en amerikansk studerende livet. Vedkommende blev fundet død kkken 3 om natten i udendørsområdet ved Iowa University.