Her får de ledige ingen bolig

I Løget By syd for Vejle må boligforeningerne afvise ansøgere på overførselsindkomst. Foto: Google Streetview
Offentliggjort Sidst opdateret

I boligforeningerne i Løget By syd for Vejle har de haft hjemmel til at afvise boligsøgere på overførselsindkomst. Det betyder, at de ledige ikke får bolig her.

Det seneste halvandet år har Vejle Kommune og boligselskabet AAB Vejle samarbejdet om en løsning, der sikrer, at foreningens afdelinger 41 og 42 i Løget By har haft hjemmel til at afvise ansøgere, der er på overførselsindkomst som starthjælp eller kontanthjælp.

Den ordning håber foreningen, de kan fastholde. Formanden kalder det en god løsning.

Beboere med overskud

Før ordningen, der kaldes Kombineret Udlejning, trådte i kraft, havde området mange tomme boliger. Det fortæller formand for en af områdets to afdelinger, Ove Hansen, til Newsbreak.dk.

– Gennem en årrække havde vi mange tomme boliger. Ordningen sikrer, at der ikke kommer en skævvridning med mange ressourcesvage beboere, siger han.

Den tidligere beboersammensætning havde stor indflydelse på, hvilke beboer, afdelingen tiltrak. Derfor stod mange boliger tomme, vurderer Ove Hansen.

– Nu får vi nogle beboere ind med et andet overskud og nogle andre idéer til beboerdemokratiet. Det kan vi tydeligt mærke. Vi skal gerne kunne bo her alle sammen, siger han.

100 ansøgere afvist

Siden juni 2014, hvor ordningen blev indført, har afdelingen afvist små 100 boligsøgende, fordi de gennem de seneste seks måneder havde været på overførselsindkomst. Men det betyder ikke, at de ledige må være hjemløse. Det understreger formanden.

– Det er jo ikke sådan, at vi bare er nogle tyranner. Slet ikke. De boligsøgere, der bliver afvist her, bliver jo tilbudt en bolig i en af selskabets andre afdelinger, siger han.

Ove Hansen er ligeledes medlem af boligforeningens hovedbestyrelse.

Håb om at forlænge

Ordningen Kombineret Udlejning udløber snart, men formanden håber, at den bliver forlænget.

– Ordningen blev indført for at ændre i beboersammensætningen her ude, og den effekt har vi fået. Vi vil gerne styrke området, siger han.

Fra politisk side er der også velvilje. Viceborgmester Søren Peschardt (S) siger til DR Trekanten, at han gerne ser ordningen forlænget.

Det er dog ikke alle, der deler hans begejstring.

Til samme medie siger SF’eren Lone Myrhøj:

– SF går ikke ind for, at man opdeler mennesker efter, om de er syge eller arbejdsløse, når de skal have en lejlighed. Vi synes, at alle mennesker er lige gode, og at der skal være plads til dem alle.

Powered by Labrador CMS