Her er sagen kort om ejendomsvurderingerne

Ejendomsvurderingerne har været meget oppe i medierne på det seneste. Skab et overblik over hele historien. Foto: FINN FRANDSEN/POLFOTO
Offentliggjort Sidst opdateret

Torsdag fremlagde et ekspertudvalg sit forslag til et nyt ejendomsvurderingssystem, men hvad er op og ned?

* Et nyt system til vurdering af ejendomme skal erstatte det nuværende system, fordi det sidste år kom frem, at Skats vurdering af parcelhuse i tre ud af fire tilfælde i 2011 ikke stemte overens med de priser, husene blev handlet til. Og at det faktisk har været sådan længe.

* Regeringen nedsatte sidste år et ekspertudvalg, som torsdag kom med sine anbefalinger til et nyt system.

* Det nye system tager udgangspunkt i det nuværende system, så eksperterne har altså ikke nytænkt hele systemet. Det var eksempelvis et krav til udvalget, at statens indtægter fra ejendomsbeskatningen kommer til at udvikle sig, som det ville have gjort under det nuværende system.

* Ekspertudvalget mener, at det fremtidige system udelukkende skal basere sig på objektive oplysninger og ikke subjektive vurderinger. Det kan være gps-data, husstørrelse og salgspriser.

* Der skal være bedre mulighed for at klage, og det skal være muligt for boligejeren at justere i de oplysninger, der ligger til grund for vurderingen, via en form for selvangivelse.

* Ekspertudvalget slår fast, at der altid vil være nogle huse, der bliver vurderet enten for højt eller lavt. I det nye system vil billige huse typisk blive vurderet for dyrt og dyre huse for billigt. Fejlmarginen bliver dog mindre end i det nuværende system.

* De politiske partier skal nu forhandle om indholdet i et kommende system. Ifølge skatteminister Benny Engelbrecht (S) skal det nye system være med “træfsikkert” end den model, ekspertudvalget har lagt frem.

* Det nye system ventes ifølge ministeren på plads i 2017. Det er to år senere, end regeringen forventede, da den nedsatte ekspertudvalget. Det skyldes den megen lovgivning, der skal på plads.

* Når et nyt system er på plads i 2017, vil boligejere, der har betalt for meget i skat, få pengene tilbage fra og med 2011.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS