Her er landets mest usympatiske parti
Alternativet er landets mindst sympatiske parti, hvis man spørger de danske vælgere.
Det viser en meningsmåling, som A&B Analyse har foretaget for Kommunen.
Her giver de adspurgte Alternativet en gennemsnitskarakter på 2,4 på en skala fra 1 til 10, hvilket sender den politiske nykommer ned som det mindst sympatiske af de ni partier i undersøgelsen.
Forskellen mellem partierne er dog ikke synderligt stor. I toppen ligger Socialdemokraterne med en score på 5,0 på sympatiskalaen, tæt efterfulgt af Venstre med 4,5 og SF på en tredjeplads med 4,2. Dansk Folkeparti får en gennemsnitlig karakter på 3,9.
God forklaring
Valgforsker og professor Rune Stubager fra Aarhus Universitet mener, at der er en god forklaring på, at Alternativet scorer lavt – nemlig at partiet kun har eksisteret siden 2012 og endnu ikke har opbygget en kendt politik eller bred vælgerskare.
»De er et nyt parti, som ikke særlig mange kender til. De har ikke politik på alle hylder endnu, og så er der en vis tendens til, at mindre partier scorer lavere, simpelthen fordi de har færre tilhængere,« siger Rune Stubager til Kommunen.
I Alternativet mener man også, der er en god forklaring på sidstepladsen. For hvis man ser på partiets vælgertilslutning i meningsmålingerne, så er 2,4 faktisk ikke så galt, forklarer pressechef Magnus Harald Haslebo.
Alternativet vil gøre alting bedre
»Hvis man sammenligner med den seneste meningsmåling fra Politiko.dk, så er vi det eneste parti, der har en højere grad af sympati end vælgertilslutning i forhold til de andre partier, som har en lavere sympati-tilslutning end vælgertilslutning,« siger Magnus Harald Haslebo med henvisning til, at Alternativet i Politiko.dks seneste måling står til at få 1,6 procent af stemmerne, mens for eksempel Socialdemokraterne får 24,1 procent af stemmerne, og Venstre løber med 22,5 procent.
»Det vil sige, der er flere, der vil stemme på os, end der har sympati for os,« siger Magnus Harald Haslebo, som dog også indrømmer, at Alternativet håber på, at partiet i fremtiden vil rykke længere op på skalaen.
»Der er ikke så stort spænd op til toppen, men vi arbejder benhårdt på at gøre alting bedre,« siger han.
1.055 danskere har deltaget i undersøgelsen.