Her er hver anden fødsel med kejsernsnit
Der er stor forskel på, hvor mange fødsler der bliver gennemført ved kejsersnit i de europæiske lande.
I Danmark føder hver femte kvinde ved kejsersnit, i Island er det hver syvende. Det viser en undersøgelse fra City University London, hvor en gruppe forskere har indsamlet data fra fødsler i 2010 i 26 EU-lande samt Norge, Island og Schweiz og publiceret dem i tidsskriftet BJOG. På Cypern, som topper listen, blev mere end halvdelen af landets 8.600 fødsler i 2010 hjulpet på vej med kejsersnit, så der er altså stor forskel på, hvordan man griber fødsler an rundt om i Europa.
Klinikchef Morten Hedegaard fra Rigshospitalets fødeafdeling er ikke begejstret for lande som Cyperns hyppige brug af fødselsindgrebet.
»Det er bemærkelsesværdigt og noget bekymrende, at man visse steder i Europa vælger at lave kejsersnit på op mod halvdelen af de fødende,« siger han.
Morten Hedegaard tror, at forskellene skyldes forskellige holdninger blandt de europæiske kvinder. Men samtidig er han også bange for, at fødselslægerne i nogle lande kan have økonomisk gavn af at foretage kejsersnit.
»Man kunne frygte, at de forskellige honoreringsstrukturer spiller en rolle. Fødsler i de nordiske lande er mig bekendt udelukkende et offentligt anliggende. Der kan vi med stor sandsynlighed sige, at vi udelukkende prøver at løse fødselsproblemer ud fra et sundhedsfagligt perspektiv. Men jeg kunne være bekymret for, at der er andre motivationer andre steder i verden – herunder en økonomisk,« siger klinikchefen.
Selv er han langt fra tilhænger af kejsersnit som andet end en nødløsning, fordi det ikke er en ufarlig måde at bringe børn til verden på. Særligt, hvis man gerne vil have flere børn.
»Den største bekymring opstår, hvis man skal have mere end et barn. Hvis man føder ved kejsersnit første gang, er risikoen for komplikationer ved de efterfølgende graviditeter og fødsler større. Moderkagen har underligt nok en evne til at sætte sig der, hvor livmoderen er blevet opereret, og det er en farlig situation for både mor og barn,« fortæller Morten Hedegaard.
Han håber, at landene med høje rater for kejsersnit vil skæve til Skandinavien.
»Jeg synes, de tal vi har i de Skandinaviske er langt bedre. Her laver vi kejsersnit på hver femte fødende, og jeg kunne håbe på, at nogle af de lande, som ligger i den høje ende, ville lade sig inspirere af måden, vi gør det på i de skandinaviske lande,« siger Morten Hedegaard.