Her er hemmelighederne bag den perfekte juleand

Hvis du virkelig vil imponere dine gæster, så skal du altså lave på and på grill til jul.

And på grill bliver bare bedre – og så er det også lidt mere imponerende. (Foto: Scanpix)
Offentliggjort Sidst opdateret

Skal du holde jul for familien, og vil du gerne imponere med velsmag, så er der en ting, der helt sikkert tager kegler – steg din and på grill.

Ifølge en måling, som analyseinstituttet Wilke lavede for Avisen.dk i 2016 er and det, allerflest af os spiser juleaften – så der er nok af grunde at tage af, når du skal overbevises om at lave and på grill.

Og har du allerede fået smag for at tænde op i grillen – så læs også vores fantastiske opskrift på flæskesteg på grill.

For at finde frem til den helt rigtige opskrift på and på grill har Newsbreak.dk allieret sig med madentusiasten Holger Madsen, der driver madsitet Madens Verden.

Spørger man Holger Madsen, så er det soleklart, hvorfor man skal tage grillen i brug: And på grill smager bare langt bedre, mener han.

Og så behøver man i øvrigt ikke vælge mellem, om man skal lave and eller flæskesteg på grillen – for anden kan med fordel laves allerede dagen i forvejen.

– Så skal man varme den op igen – og give den en halv time mindre i første omgang. Det kan man gøre i ovnen, hvor den skal have den sidste halve time, siger Holger Madsen.

Derudover spår Holger Madsen også, at det kan være svært at måle, om man har den helt rigtige kernetemperatur, når man laver and på grill.

Det har han heldigvis et godt tip til:

– Nålen må jo ikke stikke ned i knogler eller ben – og brystet er færdigt lidt før låret. Så når man tror, anden er færdig, skal man tage fat i et af lårene og lige ryste lidt – hvis den slipper, så er den færdig.

Velbekomme.

And på grill: Her er opskriften

AND

1 and på omkring 3,5 kilo
200 gram svesker uden sten
1 (gerne økologisk) appelsin i både
1 æble i mindre både
Salt og friskkværnet peber

ANDESOVS

Indmad og vingespidser fra anden
7 deciliter ande- eller hønsefond
1 grofthakket løg
2 gulerødder i mindre tern
2 knuste fed hvidløg
1 teskefuld paprika
2 teskefulde tørret timian – eller en dusk frisk timian
1 spiseskefuld æbleeddike eller anden eddike
1 spiseskefuld tomatpasta
20 sorte peberkorn
1 laurbærblad

2 deciliter piskefløde
3 teskefulde ribsgele
Salt, friskkværnet peber, eventuel lidt gastrik

Stegetid for langtidsstegt and i gasgrill: Cirka 5 timer i alt.

Kernetemperatur i and på grill: Den skal være 75 grader – mål i stykket mellem lår og bryst.

SÅDAN LAVER MAN LANGTIDSSTEGT AND I GASGRILL

  1. Pak anden ud, og tjek at alle fjer og stubbe er fjernet. Husk også at tage posen med indmad ud af anden. Vask anden grundigt under rindende koldt vand, og fjern eventuelt store fedtklumper ved gumpen. Dup anden tør.
  2. Giv den nu en god omgang fint salt indvendigt, og fyld den med æble i både, stenfri svesker og appelsinbåde. Gem en enkelt af appelsinbådene til saft til skindet. Luk anden – eventuelt med en kødnål.
  3. Vrid saften fra appelsinbåden ud over andebrystet, og giv ellers ydersiden af anden en god omgang fint salt og lidt friskkværnet peber. Så er vi klar til at lave and i gasgrill.
  4. Tænd din gasgrill – jeg bruger en Weber Q3200, men alle gasgrill med plads til en and kan selvfølgelig bruges. Tænd begge brændere for fuld kraft, så vi får varmet grillen godt igennem.
  5. Læg anden op på en stegerist, som du sætter oven i din bakke eller fad til grillen. Kom lidt vand i bundet af bakken/fadet. Nu er det vigtigt du lægger anden med andebrystet ned ad!!!
  6. Sluk for den inderste brænder, og skrue grillen på lav styrke, så du holder en temperatur på omkring 180 grader. Sæt din bakke midt på grilristen, og luk låget. Nu skal anden stege i en time.
  7. I mens laver vi fond til vores andesovs. Kom en klat smør i en gryde, og brun hals, vingespidser og øvrig indmad grundigt. Kom så løg, gulerødder, hvidløgsfed, paprika, timian, ande- eller hønsefond, tomatpasta, laurbærblad, peberkorn og æbeeddike ved, og lad det koge op .
  8. Skru lidt ned for varmen, og lad det småkoge ti minutter. Sæt det til side.
  9. Åbn låget på gasgrillen efter en time, og tag bakken med ind i køkkenet. Kassér væden i bakken, kom fond med indmad og grønsager i , vend anden om så brystet nu vender op, og sæt stegeristen tilbage i bakken.
  10. Sæt anden tilbage i grillen – og nu skal den have yderligere cirka fire timer. Hold en temperatur på omkring 150 grader – det svarer normalt til laveste blus i gasgrillen – eller lidt over. Luk låget. Du kan eventuelt sætte en kugle sølvpapir i klemme mellem grill og låg for at holde temperaturen nede på de 150 grader.
  11. Undervejs  skal du lige tjekke, at indholdet i bakken ikke steger tør. Tilfør gerne et glas vand 2-3 gange undervejs, så der stadigvæk er find er til vores andesovs. Når anden er færdig skal du gerne have 5 deciliter andefond til sovsen.
  12. Nu er anden klar, og hiv den af grillen. Læg den på et skærebræt, og lad den hvile mindst 15 minutter inden udskæring. I den tid laver vi nu andesovs.
  13. Hæld indholdet fra bakken i en kasserolle gennem en si, fjern det øverste fedtlag på fonden med suppeske og kog fonden op. Tilsæt ribsgele og fløde, og jævn din andesovs med lidt Maizena. Justér farver med sovsekulør.
  14. Smag så sovsen til med salt, friskkværnet peber, samt lidt gastrik eller æbleeddike. Det er den bedste andesovs, som du nogensinde har smagt.

Opskriften på and på grill er beregnet til fire personer.

Powered by Labrador CMS