Her er fordele og ulemper ved boligskatteaftalen

Sådan bør købere og sælgere forholde sig til den nye boligskatteaftale.

Der er forskel på, hvordan boligskatteaftalen vil påvirke priserne på lejligheder i byerne og huse i mere landlige kommuner. Foto: Colourbox/Free
Offentliggjort Sidst opdateret

Hvis du er boligejer eller kommende køber, men ikke helt har forstået den nye boligskatteaftale, der træder i kraft i 2021, behøver du ikke fortvivle.

En boligøkonom giver her sine bud på, hvordan man som henholdsvis boligejer, sælger eller førstegangskøber bør forholde sig til aftalen.

Det første og vigtigste råd er at have is i maven, siger Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom hos Nordea.

– Det overordnede råd til boligejerne er: Køb med brug for øje, og når man føler, tidspunktet er rigtigt, siger hun.

For i de mest almindelige kommuner vil man i langt de fleste tilfælde skulle betale en lavere boligskat end det, man gør i dag, forklarer hun.

– Det betyder også, at hvis man er køber i de her kommuner, så har man ikke en ensidig interesse i, om man køber før eller efter skæringsdatoen i 2021, siger hun.

Lang horisont

Men hvis man skal købe eller sælge bolig i København eller andre meget attraktive områder indenfor den nærmeste tid, kan det dog være fint at have øjnene med sig.

– For med de nuværende beregninger er der meget, der tyder på, at prisen på for eksempel ejerlejligheder i København vil falde, siger Lise Nytoft Bergmann.

– Så hvis jeg er ejeren af sådan en lejlighed, skal jeg vægte det op imod, at hvis jeg har en lang tidshorisont, så kan det være fedt for mig at få den her skatterabat, for så kan jeg få den i mange år, siger hun.

– Men hvis jeg regner med at sælge i 2022, så når jeg kun at få en skatterabat i ét eller to år, til gengæld får jeg et fald i prisen på min bolig.

Og omvendt, hvis man går med købedrømme i København eller andre dyre boligområder, kan det være smart at købe inden 2021, så man får glæde af skatterabatten i mange år, forklarer hun.

– For det er lidt ærgerligt at købe i 2021, hvis ejendomsskatterne lige er steget med 10 eller 20.000 kroner om året, siger hun.

Så derfor er rådene, at hvis man er køber i og omkring København:

– Har man en lang tidshorisont, så køb før 2021. Har man en kort tidshorisont, så køb efter 2021, siger hun.

Og omvendt, hvis man er sælger i og omkring København:

– Så sælg inden 2021, hvis man har en kort tidshorisont. Og har man en lang tidshorisont, så skal man bare blive boende og nyde sin skatterabat, siger hun.

Hun opfordrer dog samtidig til, at der ikke går spekulation i den, fordi boligpriserne på sigt vil regulere sig selv og for øvrigt påvirkes af en masse andet såsom rente, beskæftigelse og til- og fraflytning af byerne.

Fedt for nye

Hvad angår unge førstegangskøbere, kan de være lettede over aftalen, fordi man har droppet at skære i rentefradraget, som ellers ofte rammer nye købere, mener hun.

– Hvis de unge skal ind på boligmarkedet efter 2021, skal de godt nok betale en højere skat, men de vil skulle betale en lavere pris på boligen, fordi de bliver kompenseret. Og hvis de køber inden 2021, har de glæden af at få en skatterabat, men de vil selv kunne sælge deres bolig til en lidt lavere pris.

– Så der er ikke nogen større generationsmæssig omfordeling i det her, vurderer hun.

Derfor bør de unge købe, når behovet melder sig.

– Det her med at spekulere og købe to år før, kan hurtigt betyde, at man får købt det forkerte, og så kan det blive en dyr løsning, siger hun og understreger, at det er dyrt at købe og sælge bolig.

– Og omvendt: At krybe sammen i en lille lejlighed i nogle år, fordi man i virkeligheden har behov for noget andet, men vil forsøge at vente, det har nogen andre omkostninger end de rent økonomiske. Så derfor vil rådet herfra være, at man køber bolig efter behov, siger hun.

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS