Her er de 13 største trusler mod Danmark: Sol-eksplosioner kan ødelægge infrastrukturen
Eksplosioner på solen kan være direkte farlige for den danske infrastruktur, fastslår Beredskabsstyrelsen.
Eksplosioner på solen, som sender solstorme mod jorden, bliver nu for første gang udpeget som en af de største trusler mod Danmark. Fænomenet er nu på listen sammen med gamle kendinge som orkaner, terror, epidemier og oversvømmelser.
Det fremgår af Beredskabsstyrelsens spritnye risikovurdering, der netop er udgivet.
Solstorme – eller såkaldt rumvejr – kan i værste fald lamme satellitter, elforsyning, flytrafik og kommunikationssystemer. Sådan lyder advarslen fra Beredskabsstyrelsen i en ny risikovurdering.
Her kortlægger Beredskabsstyrelsen de 13 største trusler, der kan medføre større katastrofer og ulykker i det danske samfund. På listen, du i øvrigt kan se i galleriet over artiklen, fremgår også de mere klassiske trusler som terror og oversvømmelser.
I 2015 lukkede et kraftigt soludbrud ned for flytrafikken i Sverige i en dag. Malmø har også tidligere har oplevet strømsvigt.
Det sker der
Satellitter vender ryggen til, og astronauter søger ly i rumstationen, når en solstorm brager gennem rummet.
På Jorden kan fænomenet også have alvorlige konsekvenser. For selv om hverken mennesker eller dyr vil omkomme direkte i en solstorm, kan rumvejret forstyrre strøm og infrastruktur i alvorlig grad.
Det fortæller Christoffer Karoff, lektor ved Institut for Fysik og Astronomi og Institut for Geoscience ved Aarhus Universitet.
– Solstorme kan føre til, at man ikke kan flyve fly, og at man får strømsvigt. En stor solstorm kan ødelægge halvdelen af vores transformatorstationer. Det vil betyde, at vi vil stå uden strøm, gps-signal og flytrafik i nogle uger, siger han.
God ide med beredskab
Christoffer Karoff kan derfor godt se logikken i, at man får et beredskab i tilfælde af en solstorm. Fænomenet er torsdag også kommet på Beredskabsstyrelsens opdaterede liste over trusler mod Danmark.
Og timingen passer ligeledes fint.
– Vi er i en periode lige nu, hvor der er risiko for solstorme et par gange om året, siger lektoren og uddyber:
– Solstorme følger til en vis grad Solens cyklus på 11 år. Lige nu har vi passeret toppen på en cyklus, og det er netop i denne periode, at solen er kendt for at fyre de store udbrud af. Vi har ikke set det endnu, men i disse år er der risiko for de store solstorme.
Det er svært at forudsige det potentielt ødelæggende rumvejr. De helt store solstorme, der kan sætte radarsystemer og gps-signaler ud af drift, er der omkring 50 år imellem.