Her er Danmarks nationaldessert

I går blev stegt flæsk med persillesovs kåret som danskernes nationalret. Men hvad sætter vi på bordet efter flæsk og sovs? En ny undersøgelse kårer danskernes nationaldessert.
Danmark er på mange måder en mejerination. Og det er ingen undtagelse, når det kommer til desserter. Den traditionelle danske flødeis er stadig et hit blandt danskerne, og det er da også den, som flest danskere vil sætte på bordet, når den stegte flæsk er ryddet af. Det viser en ny rundspørge som analysebureaet Opeepl har foretaget for Premier Is. Her svarer 51 procent af danskerne, at flødeisen er den mest danske dessert, vi har herhjemme, og over 40 procent, vil helst servere dansk flødeis for deres gæster, når valget kommer til desserter.
– Danskerne er en jo nation af stolte desserttraditioner. Derfor synes vi det kunne være interessant at udvide nationalretskåringen til ikke kun at dreje sig om hovedretter, siger Mogens Jønck, adm. direktør i Premier Is.
Danskerne kan ikke pege entydigt på én konkret dessertklassiker, men flødeisen er en gennemgående hovedingrediens i mere end 30 procent af de afgivne bud på, hvad der skal være Danmarks nationaldessert. De adspurgte svarer blandt andet ”is med frugt”, ”pandekager med is”, ”kage med is” eller ren og skær ”is”.
En anden af danskernes helt store favoritter er æblekagen, som 11 procent har peget på. Hernæst kommer rød grød med fløde med 9 procent og 5 procent peger på citronfromagen som deres nationaldessert.