Her er Danmarks første demensby

Byen skal blandt andet hjælpe på sikkerheden for demente, men det bekymrer Alzheimerforeningen, hvis de demente bliver for isoleret.

Svendborgs borgmester Lars Erik Hornemann indvidede sammen med beboer Rita Hansen den nye demensby. Klik videre for at se flere billeder af Danmarks første demensby.Foto: Andreas Bastiansen / Scanpix
Svendborgs borgmester Lars Erik Hornemann indvidede sammen med beboer Rita Hansen den nye demensby. Klik videre for at se flere billeder af Danmarks første demensby.Foto: Andreas Bastiansen / Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Svendborg går forrest, når det gælder om at forbedre forholdene for demente. De vil nu prøve at gøre tilværelsen bedre, ved at give de demente Danmarks første demensby i Svendborg Bryghus.

Før i tiden var Svendborg Bryghus et helt almindeligt plejecenter for ældre. Men det har nu lagt sine almene dage bag sig og er i stedet blevet den første af sin slags. Stedet er nemlig blevet bygget om, så det minder om en hel lille by.

En by er defineret ved at have mindst 200 indbyggere og det når Svendborg Demensby, der er blevet indviet mandag, også over med sine 225 beboere.

De pårørendes ønsker blev hørt

Formålet med byen er at skabe et så trygt og interessant miljø for demente som overhovedet muligt. Det fortæller formanden for social- og sundhedsudvalget i Svendborg Kommune, Hanne Ringgard Møller (R).

Der bliver gjort meget for at sikre et bedre miljø for de demente i Svendborg. For eksempel er færdigretterne blevet erstattet med hjemmelavet mad, som beboerne selv kan være med til at lave i et såkaldt sansekøkken. Der er også motionsrum, herreværelse og en stor lukket have.

– Man gør meget ud af at stimulere de demente, siger Hanne Ringgaard Møller til Ritzau.

Mange pårørende til demente havde efterspurgt bedre forhold i Svendborg. Det var blandt andet det, der påvirkede beslutningen om en demensby.

– Der er et stort behov for en bedre omsorg for borgere med demens, men der er også brug for højere sikkerhed for de demente, der har tendens til at blive væk, siger Hanne Ringgaard Møller.

Byen bekymrer Alzheimerforeningen

Det ser ud til at flere byer følger det gode eksempel. Aalborg, Odense og Herning har i hvert fald planer om at kopiere Danmarks første demensby.

Demensbyerne bekymrer derimod alzheimerforeningen. For selvom de støtter op om kommuner, der tager hensyn til demente, når de planlægger boligområder, er små byer ikke nødvendigvis den bedste løsning. Det mener direktør Nis Peter Nissen i hvert fald ikke.

– Det bekymrer os, hvis man bygger særlige demenslandsbyer, hvor man ekskluderer personer med demens fra resten af samfundet, siger han.

Direktøren påpeger derimod, at alle plejehjem skal være i stand til at tage sig af demente. For et flertal af plejehjemsbeboere har en demenssygdom.

Det var byens borgmester, der klippede båndet, sammen med en beboer fra Bryghuset, da det blev indviet tidligere i dag.

Powered by Labrador CMS