Her er aftalen der giver minkavlerne erstatning
Efter måneders forhandlinger er et flertal i Folketinget enig om at udbetale kompensation til minkavlere.
Det bliver en bekostelig affære for det danske samfund, når der skal udbetales kompensation til de danske minkavlere, der sidste år blev beordret til at aflive deres mink.
Det fremgår af en aftale, som et bredt flertal af Folketingets partier står bag efter et meget langstrakt forhandlingsforløb. Aftalen er indgået mellem Regeringen, Venstre, De Radikale, SF og Liberal Alliance.
Aftalen giver blandt andet minkavlere mulighed for at genoptage deres erhverv, når det nuværende forbud mod hold af mink udløber
Man får et valg
Aftalen, der i alt ventes at koste mellem 15,5 og 18,8 milliarder kroner, indeholder en ordning til de minkavlere, der hellere vil genoplive deres erhverv end modtage en fuld erstatning.
Der er sat omkring 60 millioner kroner af til den dvaleordning.
På forhånd havde Dansk Folkeparti og Konservative ønsket en dvaleordning, men begge partier forlod forhandlingerne i frustration over, at ordningen ikke var større end de 60 millioner kroner.
Forlod forhandlingerne
Det bliver ifølge Dansk Folkeparti og Konservative for svært for minkavlere at genrejse deres forretning, når forbuddet mod hold af mink.
Derfor har de to partier valgt ikke at tilslutte sig aftalen. Det oplyser partiernes hovedforhandlere, Rasmus Jarlov (K) og Hans Kristian Skibby (DF), mandag aften.
– Dybest set er det nik eller lad vær. Vi har ikke mulighed for at flytte ret meget i den aftaletekst, der ligger.
– Vi har fået at vide i går aftes, at der ligger en aftale, der er et bredt flertal for, hvor Dansk Folkeparti blandt andet ikke indgår. Så har vi mulighed for at stille nogle spørgsmål og måske blive lidt klogere på det formelle indhold i teksten.
Ifølge Ritzau forlod Dansk Folkeparti og Konservative forhandlingerne mellem 20.00 og 20.30 mandag aften.
Der går mange år
Først om 10 år vil det være muligt at se, om erstatningen til mink-avlerne er rimelig. Her vil det nemlig være muligt at vurdere, hvordan priserne på mink-pelse har udviklet sig i erstatningsperioden, siger Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen
– Minksalget i Europa har været nedadgående de senere år. Men det skal jeg hilse at sige, at det ikke har været i Kina. Og det er ikke længe side, at Danmark var en af de stolte nationer på mink-markedet, siger Jakob Ellemann-Jensen.
Her er hovedpunkterne i aftalen om minkkompensation
Mandag aften har regeringen præsenteret den endelige aftale om kompensation til landets minkavlere.
Med i aftalen er Venstre, De Radikale, SF og Liberal Alliance.
Dermed sættes der et foreløbigt punktum for det halvt år lange minkforløb, der begyndte i juni, da de første coronasmittede mink blev slået ned.
Her følger et overblik over hovedpunkterne i aftalen:
* Minkavlerne modtager en erstatning for de mink, der er slået ned i 2020, men som ikke blev pelset og derfor ikke kan sælges.
* Minkavlerne modtager erstatning for tabt fremtidig indtjening i 2022-2030.
* Den forventede restværdi at minkavlernes uudnyttede ting (eksempelvis stalde og bure, red.) erstattes.
* Følgeerhverv som fodercentraler, pelserier eller minkauktionshuse, der er afhængige af minkavl, kan også få erstatning, hvis over halvdelen af omsætningen er baseret på dansk minkavl.
* Udbetalingen af den såkaldte tempobonus, som regeringen lavede for at få minkavlerne til at aflive deres mink hurtigt, ventes at blive udbetalt i februar.
* Aftalen indeholder en dvaleordning, så avlere kan genoptage erhvervet, når forbuddet om hold af mink udløber næste år.
Kilder: Finansministeriet, Erhvervsministeriet og Jakob Ellemann-Jensen (V), Ritzau.