Henter afghanske tolke til Danmark

Nu er der indgået en aftale om at hente tolkene til Danmark

45 tolke som har bistået Danmark i krigen i Afghanistan skal hentes til Danmark midlertidigt.
45 tolke som har bistået Danmark i krigen i Afghanistan skal hentes til Danmark midlertidigt.
Offentliggjort Sidst opdateret

45 lokalt afghanske ansatte bliver tilbudt evakuering til Danmark og får midlertidig ophold i to år i ny bred politisk aftale.

Det oplyser udenrigsminister Jeppe Kofod (S) onsdag aften.

Aftalen gælder nuværende ansatte på den danske ambassade samt tidligere ansatte to år tilbage, der har søgt om dansk hjælp.

Derfor kan antallet også blive lidt højere end 45, da flere kan ende med at søge om dansk hjælp, lyder det fra Jeppe Kofod.

Påbegynder gradvist

Den nærmeste familie til de ansatte bliver ligeledes tilbudt evakuering. Det gælder som udgangspunkt ægtefælle eller samlever samt ugifte børn under 18 år.

Evakueringen vil påbegyndes snarest og gennemføres gradvist, lyder det i aftalen.

- Jeg er glad for, at et meget bredt flertal af partier står bag aftenens aftale. Aftalen leverer på regeringens ønske om at lave en hurtig, holdbar og ordentlig løsning for de lokalansatte afghanere i Danmarks tjeneste, siger Jeppe Kofod i en pressemeddelelse.

Kan ikke forlænges

- De lokalansatte på vores ambassade står i en helt særlig situation, og der er derfor enighed blandt partierne om, at der er brug for en særlov, og at selve evakueringen vil kunne foregå allerede før særlovens vedtagelse.

Regeringen vil fremsætte et lovforslag om særligt og midlertidigt opholdstilladelse til afghanerne ved Folketingets åbning i oktober.

Der er ikke mulighed for forlængelse efter de to år i den midlertidige opholdstilladelse. Man vil dog kunne ansøge om opholdstilladelse efter udlændingeloven.

Vinder frem

Der tilbydes evakuering til afghanerne, der har hjulpet Danmark i Afghanistan, fordi "sikkerhedssituationen i Afghanistan er alvorlig".

- Taliban vinder frem, og udviklingen går hurtigere, end mange havde frygtet. Vi har et fælles ansvar for at hjælpe de afghanere, som nu er truede på grund af deres tilknytning og bidrag til Danmarks engagement i Afghanistan, hedder det i aftalen.

Særlov

Før afghanerne og deres familie kan evakueres, skal det afdækkes, om de udgør en sikkerhedsrisiko for Danmark.

Derfor tilføjes der en sikkerhedsmekanisme i den kommende særlov.

Den første sagsbehandling vil ske i Afghanistan, men der vil også foregå sikkerhedsinterview efter ankomsten til Danmark.

Enige partier

Har en ansøger tidligere begået alvorlig kriminalitet vil det ikke være muligt at få det midlertidige ophold i Danmark.

Bag aftalen står Socialdemokratiet, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Kristendemokraterne og Alternativet.

Partierne er også enige om, at "Danmark skal være klar til at drøfte en solidarisk byrdefordeling i forhold til lokalt ansatte hos Nato, EU og FN".

Blå bog: Jeppe Kofod

Navn: Jeppe Sebastian Kofod.

Alder: 46 år, født 14. marts 1974 i København.

Politisk karriere:

* 1998-2014: Medlem af Folketinget med kort orlov i 2008.

* 2000-2013: Udenrigspolitisk ordfører.

* 2001-2008: Næstformand, Det Udenrigspolitiske Nævn.

* 2011-2013: Formand, Det Udenrigspolitiske Nævn.

* 2014-2019: Medlem af EU-Parlamentet, næstformand for den socialdemokratiske gruppe samt medlem af udvalget mod økonomisk kriminalitet.

* 2019-: Udenrigsminister.

Uddannelse:

2004: Bachelor i socialvidenskab fra Roskilde Universitet.

2007: Master i offentlig administration fra Harvard University.

Kilder: Ritzau, EU-Parlamentet.

Powered by Labrador CMS