Helga mener hun bliver diskrimineret
Handicappede har ikke adgang til havnebadene og svømmezoner i København. Kun et sted er der ramper, men de er ofte væk, siger kørestolsbruger.
Citathistorie, TV2 Lorry:
Hvis kørestolsbrugeren Helga Mark vil en tur i vandet ved havnebadet nær Fisketorvet i København, foregår det således:
– Hvis det overhovedet lykkes mig at komme ind ad en låge og over de to cirka 15 centimeter høje kanter på vej ned mod vandet, skal jeg derefter kaste mig direkte i vandet fra kørestolen. Og bagefter må jeg selv finde ud af komme op, siger hun til TV 2 Lorry.
Helga Mark mener, at Københavns kommune diskriminerer handicappede borgere. Hun peger på, at handicappede har ret til at leve og være aktive på lige fod med alle andre borgere.
– Handicappede skal føle sig som almindelige mennesker, og det kræver lige adgangsforhold til alt, også her. Hvorfor skal jeg straffes for at sidde i kørestol?, spørger hun.
Kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune, Franciska Rosenkilde (Å), anerkender Helga Marks oplevelse af diskrimination ved havnebadene, der hører under Rosenkildes forvaltning.
Det skriver borgmesteren i en mail til TV 2 Lorry:
“Jeg har fuld forståelse for Helga Marks ønske om at kunne bade flere steder og på lige fod med alle andre. Jeg forstår også godt, hvis situationen opleves diskriminerende. Det er korrekt, at alle badesteder ikke kan benyttes af kørestolsbrugere. I København er der adgang med kørestol ved Helgoland, Amager Strandpark og ved Kastrup Søbad.”
Ikke en del af designet
Ved de helt nye svømmezoner og nye havnebade, der netop er etableret, er der heller ikke mulighed for at kørestolsbrugere kan komme i vandet. Det er ganske enkelt ikke tænkt ind i designet, og det undrer Helga Mark.
Der findes lige nu kun to ramper ved havnebadet på Islands Brygge, men Helga Mark fortæller, at personalet aldrig kan finde dem, og at de kun bringer hende ned på badeplatformen. Også her skal hun kaste sig i vandet direkte fra kørestolen og selv finde ud af at komme op igen.
– Det er mærkeligt, at der ikke tænkes over det her fra starten. Og mærkeligt at kommunen ikke involverer Handicaprådet ordentligt, før byggeriet går i gang. Fordi man er tobenet, tænker man ikke over, at der skal være adgang for handicappede i nye anlæg eller byggerier, siger Helga Mark.
Til det svarer kultur- og fritidsborgmester, Franciska Rosenkilde:
“Når der ikke er adgang for kørestolsbrugere ved de såkaldte badezoner, skyldes det blandt andet, at det vil være teknisk vanskeligt at etablere handicapadgang her. Badezonerne er etableret omkring flydende pontoner, hvilket i forhold til handicapadgang giver udfordringer omkring forankring, bæreevne og opdrift.”
Kultur- og fritidsborgmesteren påpeger desuden, at en del af forklaringen skal findes i, at det har været en prioritet at få udvidet eksisterende badezoner og få anlagt nye så hurtigt som muligt denne sommer, hvor kommunen har oplevet et stort på pres bademulighederne i København.
Politikersvar
I et tidligere brev til Franciska Rosenkilde fra den 27. juni i år klagede Helga Mark første gang sin sag.
Borgmesteren svarede dengang, at der er adgang for handicappede ved Helgoland, Amager Strandpark, Kastrup Søbad og fire svømmehaller rundt om i København. Borgmesteren tog dog i brevet ikke stilling til Helga Marks protest over de ikkeeksisterende forhold ved havnebadene.
– Det er et typisk politikersvar, siger Helga Mark.
– Jeg er så vant til, at de svarer udenom. De tør ikke andet. Ellers bliver de hængt op på sagen, og så er de jo nødt til at handle.
Helga Mark har dog gode erfaringer med det politiske system og med at protestere over forholdene på handicapområdet. I 2016 lykkedes det hende efter seks års kamp at få genetableret kørestolsrampen for handicappede ved Amager Strandpark.
Kræver midler
Hun mødte op i sin kørestol ude foran det lokale, hvor der blev forhandlet budget på Københavns Rådhus hver dag. Og så kom rampen med i budgetaftalen for 2017.
I 2018 blev baderampen ved Amager Strandpark ødelagt af vind og vejr, men i dag er der etableret en ny af metal. Der er også en lift ved den rampe, der er ved Helgoland badeanstalt. Det er en løsning, som Helga Mark før har bedt kommunen om at købe til havnebadene:
– De fås i en mindre størrelse hos forhandlere af handicaphjælpemidler- Og jeg kan ikke forstå, hvorfor kommunen ikke bare køber dem, siger Helga Mark.
Kultur- og fritidsborgmesteren påpeger dog, at indkøb af lifte og andet udstyr kræver, at der afsættes midler til formålet.
”Derfor vil jeg efter sommerferien tage sagen op i Kultur- og Fritidsudvalget, så vi kan drøfte adgangen til badesteder for kørestolsbrugere og få belyst behovet for yderligere hjælpemidler og økonomien i det”, skriver Franciska Rosenkilde (Å).