Hekse, sommersang og brandfare: Derfor holder vi sankthans i Danmark
Hvorfor holder vi sankthans? Dét og meget mere kan du blive klogere på her
Hvorfor holder vi sankthans? Det korte svar er, at det er en fejring af den kristne helgen Johannes Døberens fødselsdag, men det er også meget mere end det.
Vi har i Danmark forkortet Johannes Døberens navn til Sankt Hans – sankthans – og der kommer navnet fra. Johannes Døberen er en af bibelens vigtigste helgener, og det er hans fødselsdag, vi fejrer, når vi holder sankthans.
Johannes Døberens fødselsdag er 24. juni. Derfor er den dag kendt som sankthansdag, og vi fejrer ham aftenen inden – sankthansaften – ligesom vi fejrer juleaften aftenen inden Jesus blev født.
Men det er så også der, det kristne i fejringen hører op. For når vi i Danmark holder sankthans, har vi tilføjet masser af egne, unikke traditioner. De fleste drejer sig om sankthansbålet, som du her kan læse mere om, hvordan man skal behandle.
Hvorfor holder vi sankthans som vi gør i Danmark?
Et af de vigtigste elementer i vores sankthans-fejring er at synge Midsommervisen. Det er også her, de store diskussioner kan opstå. For holder vi sankthans med Shu-bi-duas nyere version, eller synger vi Holger Drachmanns original med melodi af Peter Erasmus Lange-Müller?
Hvad end vi vælger af melodi, hænger sangen sammen med afbrændingen af sankthansbålet. Bålet gør sankthans aften til en af årets travleste for brandvæsenet, men man kan sagtens brandsikre sit bål.
I Danmark er det tradition at brænde en heks af på bålet. Det har vi gjort i mere end 100 år, og det er ikke for – som mange tror – at afstraffe heksene.
For i slutningen af 1800-tallet, hvor heksene begyndte at komme på bålet, var vi for længst holdt op med at tro på dem. Det skal i stedet for ses som et signal om, at vi holder det onde væk. Den sidste “rigtige” hekseafbrænding i Danmark var i 1693.