Hedebølge: Får du fri på grund af varmen?
Det er varmt. Rigtigt varmt. Men hvad betyder det for dit arbejde?
Tirsdag er meldingen fra DMI, Danmarks Meteorologiske Institut, at temperaturerne igen kommer op omkring de 30 grader.
Kan du så sige til chefen, der er for varmt til at arbejde?
I en af de varmeste uger i år tænker flere nok over, hvor varmt det egentlig skal være, før man har ret til at holde fri.
(Det kan du blive klogere på i galleriet over artiklen).
Ifølge Arbejdstilsynet må temperaturen på din arbejdsplads i udgangspunktet ikke overstige 25 grader, men med forbehold. For er der udbrudt varme- eller hedebølge i Danmark, så gælder kravet ikke, hvilket dog ikke betyder, at din arbejdsgiver ikke har pligt til at gøre noget for dig som ansat.
Det samme skriver HK Privat i en pressemeddelelse:
Der er ikke noget, der hedder varmefri.
Det betyder dog ikke, at chefen ikke skal gøre en oprigtig indsats for at passe på medarbejderne.
Skal passe til jobbet
Arbejdsmiljøloven siger, at temperaturen skal passe til det arbejde, der udføres, men ikke noget om, hvor høj eller lav temperaturen skal være, der hvor du arbejder.
Kigger man i Arbejdstilsynets vejledning står der for eksempel, at temperaturen bør være mellem 20 °C og 22 °C, og at den ikke bør ikke overstige 25 °C ved stillesiddende arbejde.
Men der er desværre kun tale om vejledende temperaturer, og når en hedebølge rammer, så kommer man hurtigt langt over disse på mange arbejdspladser.
– Det er nogle varme uger, som danskerne møder ind til, og selvom arbejdsgiveren ikke har pligt til at give medarbejderne varmefri ved en bestemt temperatur, så har de altså stadig pligt til at gøre, hvad de kan, for at holde temperaturen på kontoret, lageret, klinikken osv. nede, siger Anja C. Jensen, næstformand i HK Privat.
De 25 graders varme
Ifølge Arbejdstilsynet er kravet om under 25 graders varme på arbejdspladser, i perioder uden varme- og hedebølger, sat, fordi det indikerer, hvor varmt der bliver på arbejdspladsen, hvis der netop opstår varme- eller hedebølge.
Som arbejdsgiver skal man derfor sikre, at temperaturen på arbejdspladsen ikke overstiger 25 graders varme på normale dage, da det ellers risikerer at blive meget, meget varmt på dage, hvor der er meget, meget varmt udenfor.
Adgang til koldt vand og skygge
Nogle af de ting, som arbejdspladserne kan gøre er at sørge for, at der er adgang til koldt vand, mulighed for skygge/afskærmning fra solen og at give de ansatte flere småpauser i løbet af dagen. Næstformand Anja C. Jensen:
– I virkeligheden er det ret ligetil. Det er jo også i arbejdsgivers klare interesse, at medarbejderne er så effektive som muligt, og det kræver altså lige lidt ekstra, når temperaturerne er så høje, som vi ser lige nu. Derfor kan det også være en overvejelse for eksempel at lade medarbejderne arbejde hjemme, når der er mulighed for det.
– Og så er der altså også lidt nemme chefpoint at hente ved at give en omgang is eller en kold sodavand til medarbejderne sidst på dagen, tilføjer hun.
Næstformanden opfordrer i det hele taget til, at man passer lidt ekstra på sig selv og hinanden i varmen – uanset om man er på arbejde eller ej.