Haveejer? Bliv klar til foråret med forspiring nu
Chili, krydderurter, squash og ærteblomster kan med fordel forspires nu, så de er klar til foråret.
Haven er gold, og selv om det har været en lun februar, er der ingen garanti for, at frosten ikke vænner tilbage.
Men hvis det alligevel allerede nu kribler i de grønne fingre, kan du med fordel begynde at forspire.
– Nogle af de ting, man skal i gang med nu, er chili og tomater, siger Louise Møller, der er havefaglig rådgiver hos foreningen Haveselskabet.
Det samme gælder squash, ærteblomster og krydderurter som rosmarin og timian, siger Jesper Carl Corfitzen, der er gartner, kandidat i landskabsarkitektur og haveekspert hos Bolius.
Når du har besluttet, hvilke planter du vil satse på, begynder selve forspiringsarbejdet.
Her er regel nummer ét, at det skal foregå i så- og priklejord, understreger begge eksperter.
– Når man sår et frø, så har det sin egen madpakke med. Så der behøver ikke være så meget næring og gødning i jorden. Hvis der er for meget, hvilket der vil være i pottemuld, kan du ende med at svide frøene, siger Jesper Carl Corfitzen.
Drop æggebakken
Såningen kan foregå på flere måder. Hos planteskolerne kan man købe spirebakker, men man kan også bruge gamle potter eller plastikbakker, som dem man køber champignon eller vindruer i.
– Der er egentlig rimelig frit spil. Men det er meget vigtigt, at der er huller i bunden, så overskydende vand kan løbe fra. Ellers rådner frøene simpelthen, siger Louise Møller.
Hun fraråder også æggebakker, fordi de går i opløsning og mugner.
Når frøene er lagt, og jorden er vandet – uden at blive sjaskvåd – skal hele molevitten dækkes til med plastik eller låg.
– Det er for at holde på luftfugtigheden og sørge for, at temperaturen er høj nok til, at de kan spire, siger Louise Møller.
Lys er vigtigt
Herefter skal du stille det et lyst sted, indtil frøene spirer frem. Det skal dog helst ikke være for varmt eller lige over en radiator, siger Jesper Carl Corfitzen.
– Men det skal have så meget lys som muligt. Især når vi er på den her tid af året, hvor antallet af solskinstimer stadigvæk er i den lave ende, siger han.
Hvis du vil gøre det ekstra godt, kan du købe en LED vækstlys-pære, som giver nogle ekstra timers lys om dagen, siger Jesper Carl Corfitzen. De kan købes i diverse byggemarkeder og havebutikker.
Herefter er det bare at vente, til spirerne kigger op af jorden. For nogle frø vil det tage en uge, for andre vil det tage tre uger.
– Lige så snart spirerne kommer op, skal man fjerne låget for at få luft til, og så skal man sætte dem en smule køligere. Ellers har de tendens til at blive sådan nogle meget lange spirer, og det er man ikke interesseret i, siger Louise Møller.
Pot om
Når planterne har sat sine første sæt blade, skal de have mere plads. Derfor er det tid til at prikle ud og potte om. Det gør du ved at løsne hver enkelt lille spire forsigtigt – enten med en finger eller en såkaldt priklepind, forklarer Louise Møller.
– Men man skal være meget forsigtig, så man ikke gør skade på de skrøbelige små rødder, siger hun.
Det er også vigtigt, at du sår de små spirer i nogenlunde samme højde, når de kommer over i større potter. Ellers risikerer du, at alt forarbejdet er spildt.
– Hvis du har sat den for højt, så vælter den, og rødderne kan ikke få ordentligt fat. Og hvis du sætter den for dybt, kan der gå råd i rodhalsen, og så dør planten, siger Louise Møller.
Kilder til billedtekster: Gartner Jesper Carl Corfitzen fra Bolius, havefaglig rådgiver Louise Møller fra Haveselskabet.