Hårdt angreb på Mette F.

Anders Fogh og Uffe Ellemann er gået sammen om hård kritik af statsminister Mette Frederiksen

Uffe Ellemann-Jensen og Anders Fogh Rasmussen er mildest talt ikke imponerede over statsminister Mette Frederiksens håndtering af FE-sagen.
Uffe Ellemann-Jensen og Anders Fogh Rasmussen er mildest talt ikke imponerede over statsminister Mette Frederiksens håndtering af FE-sagen.
Offentliggjort Sidst opdateret

To af Venstres helt store profiler retter nu i fælles front skytset mod statsminister Mette Frederiksen (S) i den betændte sag om danske efterretningstjenester, en fængslet spionchef og en sigtet tidligere minister.

Tidligere statsminister og Nato-chef Anders Fogh Rasmussen (V) og forhenværende udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) kritiserer i skarpe vendinger statsministerens håndtering af Forsvarets Efterretningstjeneste og sigtelsen for landsforræderi mod forhenværende forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Det sker i en fælles skriftlig udtalelse lørdag.

- I kraft af vores tidligere positioner i dansk og international politik har vi et indgående kendskab til det fortrolige samarbejde mellem efterretningstjenesterne i forskellige lande, skriver de.

- Vi ved, at dyb fortrolighed om de operative dele af dette samarbejde er helt afgørende for tilliden mellem tjenesterne og dermed for strømmen af vitale oplysninger for vores sikkerhed.

- Derfor er vi rystede over den danske regerings håndtering af den såkaldte FE-sag. Regeringen har skadet Danmarks troværdighed og undermineret tilliden mellem Forsvarets Efterretningstjeneste og de udenlandske samarbejdspartnere.

Sagen startede i august 2020

FE-sagen begyndte at rulle i august 2020, da Tilsynet med Efterretningstjenester sendte en pressemeddelelse ud.

Her blev der rettet alvorlige anklager mod efterretningstjenestens ledelse.

Ledelsen blev derfor sendt hjem øjeblikkeligt. Men en undersøgelse af tre landsretsdommere modsagde siden rapporten og rensede ledelsen.

Det skete i december sidste år.

Men få dage forinden var FE-chef Lars Findsen blevet anholdt og fængslet.

Det er uvist, hvad han præcis er sigtet for.

Men der er tale om en sigtelse efter den sjældne paragraf 109, der handler om landsforræderi.

Claus Hjort sigtet

En lignende sigtelse hænger også over Claus Hjort Frederiksens hoved.

Det er ifølge Anders Fogh Rasmussen og Uffe Ellemann-Jensen en "alvorlig svækkelse af retstilstanden", da folkevalgte har "en særligt vidtgående ytringsfrihed, når de udtaler sig om væsentlige samfundsanliggender."

- Men sagen er også alvorligt belastende for Danmarks omdømme blandt vore allierede. Det sker beklageligvis på et tidspunkt, hvor Danmarks sikkerhed er alvorligt truet af udviklingen i vort nærområde, skriver V-profilerne.

- Ansvaret herfor falder tungt på statsministeren. Som formand for regeringens sikkerhedsudvalg har statsministeren givet grønt lys for både overreaktionen i august 2020 og for sigtelsen mod Claus Hjort Frederiksen i december 2021, skriver Fogh og Ellemann-Jensen.

Skal afsluttes værdigt

De peger på, at der ville være tale om "alvorlig pligtforsømmelse", hvis ikke spørgsmålene om FE-kritikken og Claus Hjort-sigtelsen havde været forbi sikkerhedsudvalget.

- Derfor påhviler det nu statsministeren at sikre, at denne proces afsluttes på en værdig måde, der sikrer de involverede en ordentlig behandling, samtidig med at overordnede danske sikkerhedsinteresser tages alvorligt, skriver de.

De præciserer ikke nærmere, hvad det er, de konkret forventer af statsministeren.

ANDERS FOGH RASMUSSEN

Anders Fogh Rasmussen (født 26. januar 1953 i Ginnerup Sogn) er en dansk politiker, der fra 27. november 2001 til 5. april 2009 var Danmarks statsminister, samt NATO's generalsekretær fra 1. august 2009 til 30. september 2014.

Fogh Rasmussen var formand for Venstre fra 1998 til 17. maj 2009.

Anders Fogh Rasmussen er Storkors ridder af Dannebrogordenen, har modtaget Fortjenstmedaljen i guld og er placeret i rangfølgens 2. klasse nr. 1. Som statsminister var han placeret i 1. klasse nr. 4.

Anders Fogh Rasmussen blev i sine unge år i Venstres Ungdom ofte kaldt "Røde Anders",[3] fordi han gik ind for økonomisk demokrati. Øgenavnet kastede han dog af sig, da han lod sig inspirere af den liberale filosof Robert Nozick i bogen Fra socialstat til minimalstat (1993). Politiske iagttagere er enige om, at Fogh siden 1993 igen er gået mod midten.

Den 4. april 2009 blev Fogh Rasmussen udpeget til generalsekretær for NATO. Dagen efter trådte han tilbage som statsminister. Han tiltrådte som generalsekretær 1. august 2009, og beholdt denne stilling i godt 5 år.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS