Hård kritik af kommune: Mor kæmper på fjerde år for at få sine døtre hjem
»Det er den mest absurde sag, jeg har oplevet. Sagen er spækket med fejl og mangler fra forvaltningens side og sagsarbejdet er så amatøragtigt, at jeg ikke har oplevet noget lignende.«
Så kontant er meldingen fra advokat Anders Brøndtved fra advokatfirmaet Advodan, når han skal vurdere Assens Kommunes behandling af sin klient Stella Christensen, der i april 2011 fik tvangsanbragt sine døtre og lige siden har kæmpet for at få dem hjem fra den plejefamilie, hvor de er anbragt.
»Der er dage, hvor savnet til pigerne er så stort, at det er svært at trække vejret. Jeg har lovet dem, at jeg ikke giver op. Jeg er så bange for, at mine børn går i stykker af det her. Derfor skal de hjem,« siger Stella Christensen til programmet Reporterne på Radio24syv.
Radio24syv har fået en uvildig advokat og specialist i børnesager Rasmus Hedegaard fra advokatfirmaet Strauss & Garlik til at se sagsakterne igennem og vurdere om Assens Kommune har gjort deres arbejde godt nok:
»Svaret er helt klart nej. Man har for eksempel ikke magtet at lave en ordentlig børnesamtale. Jeg bliver ærgerlig ud fra et fagligt synspunkt, og ked af det på børnenes vegne, når de ikke bliver hørt,« siger Rasmus Hedegaard til programmet.
Han kan ikke tage stilling til, om Assens Kommunes beslutning om at tvangsanbringe pigerne var rigtig, men sagsbehandlingen er stærk kritisabel, mener han:
»Der er afgørende fejl i de allervæsentligste dele af sagsbehandlingen, så det er ganske enkelt noget sjusk.«
Stella Christensen henvendte sig i sin tid selv til Assens Kommune for at få hjælp og aflastning. Hun levede i et destruktivt forhold og var på vej til en psykiatrisk indlæggelse. Kommunen valgte i stedet at tvangsanbragte Stella Christensens døtre.
Den konkrete sag skriver sig ind i en tendens. Antallet af tvangsanbringelser er steget fra 270 i 2007 til 347 i 2012. En stigning på 29 procent.
Siden tvangsfjernelsen har Stella Christensen, ifølge hende selv, gjort alt i sin magt for at få sine døtre hjem: Hun er gået fra sin eksmand, gået i behandling og er i dag erklæret rask.
Den uvildige advokat Rasmus Hedegaard rejser også kritik af kommunens såkaldte forældreevneundersøgelse – en psykologisk undersøgelse, som skal vurdere Stella Christensens evne som mor. Kommunen har – sammenlignet med andre undersøgelser – sat et lavt budget for undersøgelsen på 20.000 kroner, og Rasmus Hedegaard kalder resultatet »håbløst«.
Stella Christensen klagede i april i år over undersøgelsen og fik medhold i Psykolognævnet. Alligevel skal hun vente til april næste år, før en ny undersøgelse ligger klar, og sagen kan gå videre.
»Jeg har set det før, og det er så urimeligt, at kommunerne lader de her undersøgelser vente på sig – både over for forældrene, men allermest over for børnene,« siger advokat Rasmus Hedegaard.
Ankestyrelsen har gennemgået fem kommuners børnesager og fundet fejl af forskellig karakter i 70 procent af sagerne. Styrelsen har også udtalt kritik af den sagsbehandling, som Stella Christensen har fået af Assens Kommune, på fire punkter.
»Det er uhørt og bevidner bare kvaliteten af forvaltningens arbejde,« siger advokat Anders Brøndtved.
Assens Kommune ønsker ikke at kommentere den konkrete sag, men Morten Madsen, vicedirektør for Familie, Unge og Uddannelse, understreger over for programmet Reporterne på Radio24syv, at kommunes borgere generelt er sikret en stærk retssikkerhed i de ellers vanskelige og ulykkelige sager.