Harald Børsting: Politikerne må rette op på deres eget skidt
6.700 vil ifølge Dagpengekommissionens skøn miste retten til dagpenge hvert år, hvis samtlige anbefalinger i kommissionens netop fremlagte rapport vedtages. Det er færre end de 9.000, der ellers årligt ville ryge ud af systemet. Men er det godt nok? Ja, hvis man spørger LO-formand Harald Børsting, der har siddet med i kommissionen.
»Det er da klart, at vi altid gerne vil have tallet ned. Men jeg synes faktisk, det er ganske anstændigt. Og du skal huske, at i den gunstigste af alle situationer kommer vi ned på 4.000 personer,« siger han på pressemødet for fremlæggelsen af rapporten.
»Den anden del er, at stort set alle dem, der vil falde ud af systemet, vil falde ud med en anciennitet, der er længere end to år. Nuvel, der falder stadig nogen ud – det er beklageligt – men dem, der falder ud, falder ikke ud efter to år,« tilføjer han.
Utilfredse med at regningen ender hos de ledige
LO har sammen med FTF siddet i kommissionen som lønmodtagernes repræsentanter. De to hovedorganisationer lægger i en såkaldt mindretalsudtalelse i rapporten ikke skjul på, at de er utilfredse med, at regningen for et nyt system havner hos de ledige.
De stejler især over forslaget om at indføre karensdage, som betyder, at dagpengene ikke bliver udbetalt for to dage i en måned hver tredje måned – med mindre man har arbejde en uge hver måned.
De foreslår i stedet, at der indføres »en generel karensdag hver fjerde måned ved høj ledighed«.
»Vi har gjort en ganske almindelig retfærdighedsbetragtning og sagt til os selv, om det virkelig kan passe, at lønmodtagerne, de forsikrede ledige og dimittenderne skal være alene om at genoprette det lort, de (den daværende VK-regering samt DF og de Radikale, red.) lavede i 2010. Der er vi nået frem til den simple konklusion, at det synes vi ikke,« siger Harald Børsting med henvisning til den fem år gamle dagpengereform.
Sender regning på 600 mio. kr. videre til politikerne
LO og FTF sender en ubetalt regning på 600 millioner kroner videre til politikerne. Og det er ifølge FTF-formand Bente Sorgenfrey helt logisk:
»For os har det været helt afgørende, at vi ikke fuldt finansierer det her, når vi har været igennem en valgkamp, hvor vi har oplevet politikere sige, at de gerne vil tilføre flere penge. Så ville vi da være godt dumme, hvis vi sagde »nej, vi fuldfinansierer«. Derfor har vi fundet, at karensmodellen sådan set godt kan bruges, bare i en meget mildere form end det, resten af kommissionen foreslår,« siger hun.
Til gengæld vil LO og FTF gerne gå med til at sænke dagpengesatsen for nyuddannede fra 82 til 78 procent.
»Vi tager lidt meget fra dimittenderne, og så tager vi noget mindre fra de ledige. Og så beder vi politikerne om – på vegne af den samlede befolkning – at påtage sig ansvaret for at rette det skidt op, de selv lavede i 2010 ved at finde de sidste penge,« siger Harald Børsting.