Har PTSD og smadrede ben: Endelig fik Thomas ja
Faxe Kommune er vendt på en tallerken i sagen om den 52-årige Thomas Brodthagen, som før jul fik nej til førtidspension trods en kraftigt nedsat arbejdsevne
Citathistorie: Fagbladet 3F.
Nu tager du ikke pis på mig, vel?
Sætningen buser ud af Thomas Brodthagen, da en sagsbehandler fra Faxe Kommune få dage inde i det nye år ringer og fortæller, at han er blevet tilkendt førtidspension.
Men den er god nok. Faxe Kommune har genvurderet Thomas Brodthagens sag, og på baggrund af ”nye lægelige oplysninger” er kommunen vendt på en tallerken og har nu tilkendt den 52-årige 3F’er førtidspension fra 1. februar.
Det skriver Fagbladet 3F.
– Jeg blev selvfølgelig glad, men jeg tænker da stadig, at de aldrig læste mine papirer ordentligt, da de gav mig afslag, siger Thomas Brodthagen.
Som Fagbladet 3F beskrev før jul blev Thomas Brodthagen i slutningen af november tilkendt et såkaldt ressourceforløb på op til to år. Men den lokale afdeling 3F Høje Taastrup havde indstillet ham til førtidspension på baggrund af de varige mén, Thomas Brodthagen har fået efter en arbejdsulykke tilbage i 2014.
Hér væltede hans skraldebil i en trafikulykke, som resulterede i, at det venstre ben måtte kappes af, og at det højre er genetableret med en hæl, der er lavet af musklen fra indersiden af låret. Han har benprotese, går med krykke og har en meget dårlig balance. Han har fået Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings ord for, at hans arbejdsevne er nedsat med foreløbigt 65 procent.
Udviklede PTSD
Oveni de fysiske forandringer og konstante smerter i benene døjer Thomas Brodthagen med hovedet. Dels blev en lille hjerneblødning først opdaget halvandet år efter ulykken. Dels har han udviklet PTSD på baggrund af trafikulykken, der kostede en person livet.
Men den historik gav i november ikke adgang til en førtidspension i Faxe Kommunes øjne. Der var nemlig stadigvæk “udviklingsmuligheder i forhold til arbejdsevnen”, skrev kommunen i sit afslag.
3F Høje Taastrup klagede 30. november på Thomas Brodthagens vegne over afslaget på førtidspension. Faxe Kommune fastholdt 10. december, at han skulle i ressourceforløb.
Klagen overgik derefter til Ankestyrelsen, og når dét sker, går Faxe Kommune ind og laver en genvurdering af borgerens sag, oplyser Vibeke Dyhr, centerchef for Beskæftigelse i Faxe Kommune til Fagbladet 3F.
– Og en genvurdering tages altid meget alvorlig. Vi sætter altid andre øjne på sagen, for eksempel en jurist – særligt når der er tale om komplekse sager. Og i den konkrete sag får vi mistanke om, at der er en mangel i lægepapirerne, oplyser Vibeke Dyhr.
-Kommune vasker hænder
Ifølge centerchefen drejer det sig om de oplysninger, der vedrører Thomas Brodthagens PTSD. Der indhentes derfor yderligere oplysninger til lægejournalen, og derefter er alle enige om, at Thomas Brodthagens sag ser anderledes ud, siger Vibeke Dyhr om baggrunden for, at kommunen så indstiller til førtidspension.
Har det en betydning, at den her sag har været i medierne?
– Nej, det har ingen betydning. Når en borger anker en sag, sker der altid en genvurdering af sagen. Og der vil vi altid bestræbe os på ikke bare at lave en administrativ genvurdering, men få andres øjne på, så der reelt sker en second opinion, siger Vibeke Dyhr.
I 3F Høje Taastrup er socialrådgiver Ida Risom Dam af en anden opfattelse. For i den lægeattest, LÆ265, som den praktiserende læge har pligt til at udfylde i en sag som Thomas’, stod PTSD omtalt.
– Det kan godt være, at selve diagnosepapiret ikke var vedhæftet hans sag. Men det har aldrig været hemmeligt, at han var diagnosticeret med PTSD. Jeg synes, kommunen har lidt travlt ved håndvasken, siger hun.
At han fra 1. februar er tilkendt førtidspension har givet Thomas Brodthagen mere ro i sindet.
– Dén der lettelse – den har flere nævnt over for mig, at de kan mærke. At man kan tage en stille og rolig snak med mig nu, siger Thomas Brodthagen.