Har du vinterferie? Det bør du vide

Vinterferie er for mange danskere lig med en tur på ski i uge syv. Men det er faktisk ikke den eneste uge, danskere holder vinterferie.

Offentliggjort Sidst opdateret

Vinterferie er for nogle danskeres vedkommende allerede i gang, mens flere ser frem til, at den er lige om hjørnet.

Når der skal pakkes til vinterferien, er det for manges vedkommende det varme tøj, der fyldes i kufferten. I Danmark bliver vinterferien ofte brugt på ski. Men for andre bliver vinterferien brugt på at få samlet noget af det D-vitamin sammen, som der ikke har været mulighed for i Danmark i vintermåneder.

Artiklen fortsætter efter videoen

Uanset, hvor man tager hen, så er der en del fællesnævnere for vinterferie. Men hvornår afholdes vinterferien egentlig i Danmark?

Hvornår er der vinterferie?

Den overvejende del af den danske befolkning bruger uge syv som vinterferie.

Flere steder er det dog også muligt at gøre brug af uge seks.

I dele af Danmark dedikeres uge otte også til ferien. Mens der i meget sjældne tilfælde også er vinterferie i uge ni eller ti.

Ifølge Skoleferie-dk bliver der i Region Hovedstaden, Region Sjælland, Region Midtjylland og Region Syddanmark i 2020 afholdt vinterferie i uge syv og otte, mens den i Region Nordjylland afholdes i uge otte og ni.

Derfor er der vinterferie i forskellige uger

Det virker måske lidt underligt, at der er så mange uger, hvor ferien kan afholdes. Men det er faktisk noget, der går mange år tilbage.

– Da konceptet om en vinterferie så dagens lys i 1970’erne, kunne kommunerne selv bestemme, hvornår de ville lægge den. Derfor ser vi stadig, at vinterferien ikke ligger i samme uge alle steder, siger Keld Grinder-Hansen, der har forsket i skole- og uddannelseshistorie, til TV 2.

Det var dog først i slutningen af 1980’erne, at vinterferie blev allemandseje.

Sådan opstod vinterferie

Det er faktisk i mangel på bedre, at idéen om vinterferien opstod.

I takt med at danskere fik flere penge mellem hænderne op igennem 1970’erne, så begyndte de at ville have fri, inden det blev sommerferie. Det betød, at forældre trak deres børn ud af skolen for at tage på ferie i mange forskellige uger i løbet af januar, februar og marts.

Det opdagede myndighederne og vurderede, at det nok var bedre at lave en overordnet uge til en ferieuge, så skolebørn ikke blev fritaget fra undervisning fordelt over flere uger.

Hvad kan man lave i vinterferien?

Der er et hav af muligheder, hvis man vil holde vinterferie.

Måske er der tradition for, at din familie holder vinterferie, hvor der er koldt. Så I klikker skiene på og suser ned af sneklædte bakker i Norge, Østrig eller et helt tredje sted.

Eller måske holder I altid vinterferie, hvor der er varmt. Det kunne være i hopper på et fly og rejste til Thailand eller Tenerife, hvor der virkelig kan slappes af ved poolen.

For at holde vinterferie, behøver du ikke at have dit pas med, der er rigelige muligheder for at holde det i Danmark. Det kan blandt andet gøres i nogle af Danmarks ferieparker som Lalandia, men det kan også være, at vinterferien bare skal nydes hjemme på sofaen.

Det vi alle spø'r om

Denne artikel er en del af serien “Det vi alle spø’r om”, hvor vi på Newsbreak.dk forsøger at give nogle af de svar på aktuelle emner, som danskerne søger på søgemaskiner som Google.

I serien forsøger journalisten at give nogle konkrete svar på aktuelle navne, begivenheder og begreber ud fra de søgninger, som vi enten ved bliver lavet på Google – eller de søgninger journalisten formoder kommer i kølvandet på den aktuelle sag.

Det er ikke alle spørgsmål, vi søger svar på, som vi konkret kan besvare. Det kan være svar på fremtidige begivenheder som eksempelvis Tour de France 2021, hvor vi endnu ikke ved hvilke danske ryttere, der deltager – eller i forbindelse med Christian Eriksens skifte til fodboldklubben Inter, hvor vi ikke præcist kan give svar på, hvad han tjener. Men vi forsøger at komme så tæt på som overhovedet muligt.

God læselyst

Uffe Dahl,
Redaktør, Newsbreak.dk

Powered by Labrador CMS