Har du styr på det? Derfor skal meget pap ikke i papcontaineren

Meget pap skal ikke smides til genbrug - det er blandt andet helt forkert at smide en pizzabakke i papcontaineren.

Offentliggjort Sidst opdateret

Du kender det nok godt. Du står med noget affald i hånden og studerer det, for hvilken skraldespand hører det egentlig til i? Må du for eksempel smide en pizzabakke i papcontaineren?

De fleste kommuner vil dog gerne have papir og pap sorteret for sig, men det er langt fra alt papir og pap, der er egnet til at smide til genbrug. For eksempel skal ikke smide en pizzabakke i papcontaineren, selvom den er laveet af pap.

Det skyldes, at der er olie fra pizzaen på pappet, og så dur det ikke længere til genbrug.

– Som udgangspunkt skal papir og pap være rent og tørt, for at man kan genanvende det, siger Gitte van der Raard, der er affaldschef i Aarhus Kommune til Newsbreak.dk.

Hvis pap eller papir har været i kontakt med madvarer, vil de oftest være beskidte, og så skal de smides til restaffald. Pap og papir, der har suget for eksempel madolie, er nemlig forurenede og vil gøre genbrugsproduktet dårligere. Altså: Put ikke din pizzabakke i papcontaineren.

Vådt papir dur ikke

Det samme gælder, hvis pappet eller papiret er blevet vådt. Her er problemet, at det er for svært at håndtere, når det skal videre i genbrugsprocessen.

Gitte van der Raard fortæller, at langt de fleste borgere gerne vil sortere deres skrald korrekt, men nogle gange kan det godt være svært at gennemskue, hvilken skraldespand der er den rigtige.

– Nogle gange kan det virke lidt ulogisk. Med pizzabakker for eksempel, for det er jo pap, tænker folk, siger hun.

Her i juletiden får mange af os ekstra meget affald. I galleriet ovenfor kan du få en gennemgang af, hvordan du skal sortere juleaffaldet.

De enkelte kommuner har hver deres affaldsløsninger, så der er forskel på, hvordan du skal inddele dit skrald, alt efter hvor du bor. Du kan tjekke, hvordan du helt præcist skal sortere affald i din kommune her.

Powered by Labrador CMS