Har du gæld til staten? Så mange danskere skylder

Antallet af danskere med gæld til stat, kommuner og regioner er på få år eksploderet, viser en ny opgørelse.

Tør du ringe til Gældsstyrelsen? I galleriet kan du klikke videre og få et overblik over de vigtige ting, du skal notere dig i forbindelse med årsopgørelsen og forskudsopgørelsen. (Foto: Shutterstock)
Tør du ringe til Gældsstyrelsen? I galleriet kan du klikke videre og få et overblik over de vigtige ting, du skal notere dig i forbindelse med årsopgørelsen og forskudsopgørelsen. (Foto: Shutterstock)
Offentliggjort Sidst opdateret

Næsten en million danskere mangler at betale deres gæld til det offentlige.

Det fremgår af en opgørelse fra Rigsrevisionen om statens forvaltning for 2018, som Berlingske er i besiddelse af, og som offentliggøres fredag.

Til sammenligning havde cirka halvt så mange, 513.000 danskere, ubetalt gæld til det offentlige fem år før, altså i 2013.

De knap en million danskere har en samlet gæld på lige under 100 milliarder kroner. Hver især har de i gennemsnit ubetalt gæld for 98.000 kr.

Også her er der sket en fordobling på fem år.

Rigsrevisionen kalder Skatteministeriets arbejde med at få gældsinddrivelsen op at køre “kritisabel”.

Inddrivelse har været begrænset

Rigsrevisionen gør det samtidig klart, at Gældsstyrelsens ressourcer har været bundet op på andre opgaver. Den aktive inddrivelse har derfor “været begrænset”.

Samtidig gennemhuller Rigsrevisionens beretning hidtidige argumenter om, at den voksende gæld til det offentlige hovedsageligt stammer fra danskere uden betalingsevne.

Et argument, som tidligere skatteminister Karsten Lauritzen (V) adskillige gange fremførte som årsag til, at gælden til staten steg og steg.

Væsentlig del af befolkningen

De nye tal kommer bag på professor emeritus i offentlig forvaltning Jørgen Grønnegård Christensen fra Aarhus Universitet.

– Uden at vide, hvad der skyldes dårlige betalere, og hvad der skyldes systemfejl, som har forhindret inddrivelsen, viser omfanget, at det her ikke kun handler om dårlige betalere, for det er en væsentlig del af den danske befolkning, der har gæld.

– Det kan ikke bare være parkeringsbøder, vi taler om med det antal skyldnere og de beløb, siger han til Berlingske.

Her får vi penge fra det offentlige

Vi har her samlet en opgørelse over de mest gængse udbetalinger fra det offentlige til borgere.

Alle udbetalinger fra det offentlige bliver overført til den enkelte borgers NemKonto.

Du kan se mere om de enkelte ydelser, hvem der kan modtage dem og hvornår de bliver udbetalt, ved at trykke på de enkelte typer:

Udbetaling af ATP
Udbetaling af Boligstøtte – Boligsikring
Barselsdagpenge
Begravelseshjælp
Børnepenge (Børne- og Ungeydelse)

Dagpengesats
Efterløn – hvornår kan jeg gå på efterløn
Fleksydelse
Førtidspension udbetales
Udbetaling af Folkepension
Folkepensionens grundbeløb
Feriepenge

Kontanthjælp
Ledighedsydelse
Lønudbetaling
Penge tilbage i skat
Revalidering
Ressourceforløbsydelse
Sygedagpenge
Udbetaling af SU
Uddannelseshjælp
Ældrecheck

NemKonto er det fælles offentlige udbetalingssystem. Alle udbetalinger fra det offentlige bliver overført til din NemKonto. Din NemKonto er en helt almindelig bankkonto, som du har i forvejen. Mange bruger deres lønkonto som NemKonto.

NemKonto-systemet betyder, at de offentlige myndigheder udbetaler til din konto via dit CPR-nummer. NemKonto-systemet er dermed en database, som kobler dit CPR-nummer med den bankkonto, som du har valgt som din NemKonto.

Tidligere skatteminister Karsten Lauritzen har ikke ønsket at udtale sig om Rigsrevisionens kritik til Berlingske.

Powered by Labrador CMS