Har du fået sådan en besked? Slet den med det samme
Der findes flere måder, hvorpå svindlere forsøger at snyde ærlige borgere. Newsbreak.dk har indsamlet de mest populære.
De er her og der og alle vegne; emails, der på overfladen ser ud til at indeholde en vigtig oplysning, en glad nyhed eller et fordelagtigt tilbud – men som i virkeligheden viser sig at være svindelmails.
I en pressemeddelelse fra Deloitte kan man læse, at mere end seks ud af 10 borgere det seneste år har modtaget en phishing-besked. De beskeder byder på vidt forskellige former for indgangsvinkler. De er alle udvalgt for at at svindlerne kan komme tæt på dig. Og dine personlige oplysninger.
Ifølge Deloitte, der har fået foretaget en undersøgelse blandt repæsentativt udvalgte danskere over 18 år, findes der 10 former for svindelmails, der er virkelig populære blandt svindlerne.
Fælles for dem er, at de er brygget sammen i et forsøg på at trække private oplysninger ud af dig. Oplysningerne skal bruges til at lænse dig for dine penge.
– Phishing er i dag en af de mest udbredte metoder til at lokke følsomme data ud af godtroende borgere. Især er kontaktoplysninger og kreditkortinformationer i særlig høj kurs. De kan bruges til yderligere berigelseskriminalitet, siger cyberekspert i Deloitte, Kim Schlyter, i pressemedddelelsen.
Prinsen fra Afrika er ikke til at stole på
Gennem årene har de fleste af os nok stiftet bekendstskab med prinsen fra Afrika. Han skriver til os fordi, vi har mange, virkelig mange, penge i vente. Vi skal bare sende et symbolsk beløb i prinsens retning, så den store gevinst kan blive udbetalt snarest.
Blandt andet derfor er der kommet mange andre former for svindelmails til, fortæller Kim Schlyter.
– Efterhånden har de fleste nok afluret, at man ikke vinder store pengebeløb ud af det blå, så disse e-mails er forholdsvis lette at gennemskue. Derimod kan man godt fristes til at klikke på mails, hvor ens bank eller kreditkortudbyder beder om supplerende oplysninger, eller hvor postvæsenet har forsøgt at aflevere en pakke på ens adresse. Her skal man virkelig være årvågen og passe på, siger Kim Schlyter i pressemeddelelsen.
Har du først givet, eksempelvis, dine kreditkortoplysninger fra dig, kan lavinen af svindel ellers begynde at rulle.
– Der er eksempler på, at cyberkriminelle bevidst hæver mindre beløb, som ikke vækker opsigt, og som derfor ikke altid bliver opdaget. Af samme grund bør man aldrig udlevere kreditkortoplysninger på baggrund af en e-mail. Gør man det alligevel, bør man som minimum dobbelttjekke, at man kender afsenderen, også selv om e-mailen ser ægte ud ved første øjekast, siger Kim Schlyter.
Har du så fået en mail, der ser ud til at være svindel? Slet den. Så enkelt kan det siges. Du bør ikke åbne sådan en besked, og du bør slet, slet ikke klikke på links i svindelmails.
Du kan i galleriet se de 10 mest almindelige typer af lokkemad, danskerne bliver udsat for for tiden, når svindlerne er på jagt efter dine data og personfølsomme oplysninger.