Har du et overvågningskamera? Så kan du hjælpe politiet

Et landsdækkende register over private overvågningskameraer kan hjælpe politiet med at opklare forbrydelser.

Politiet beder nu private om hjælp med overvågning. Arkivfoto.
Offentliggjort Sidst opdateret

Har du en forretning, er du butiksbestyrer eller bare en helt almindelig husejer, så vil politiet gerne have fat i dig.

Men kun hvis du har sat et overvågningskamera op, for så kan du nemlig gøre politiets arbejdet meget nemmere.

Det viser et pilotprojekt i København, der nu bliver udbredt til hele landet, skriver DR Sjælland.

For med ét stort register over overvågningskameraer i Danmark kan politiet hurtigere og mere effektivt efterforske forbrydelser som hærværk, vold og voldtægt.

Jan Thomassen er skotøjshandler i Holbæk, og han har allerede hjulpet politiet ved at udlevere optagelser fra butikkens overvågningskamera.

– En af vores kunder blev bestjålet fra sin taske, og det blev opfanget af vores videokamera. Det kunne politiet så bruge til at efterforske sagen og finde ud af, hvem der havde gjort det, siger Jan Thomassen til DR Sjælland.

Oplagt at registrere

Han mener, det er oplagt, at butikker registrerer deres overvågningskameraer.

– Når man har ressourcen til rådighed, så er det grundlæggende en god idé, at den også bliver stillet til rådighed for politiet, siger Jan Thomassen.

Baggrunden for pilotprojektet i København var terrorangrebet mod Krudttønden i 2015, hvor videoovervågningsmateriale fra private spillede en afgørende rolle i politiets efterforskning.

Nu ser politikredsene rundt om i landet frem til, at projektet bliver udrullet.

– Det giver os mulighed for meget hurtigere at få billeder af den kriminalitet, som vi skal efterforske og opklare, siger Martin Bjerregaard, kommunikationsansvarlig hos Midt- og Vestsjællands Politi.

Frivilligt om man vil

Det er frivilligt, om den enkelte ejer vil lade sit overvågningskamera registrere. Politiet vil derfor forsøge at få flest mulige til at melde sig til overvågningsregistret.

– Vi må gå ud og tage dialogen med de enkelte, både borgere og virksomheder, så vi får så mange som muligt til at lade sig registrere, siger Marianne Vestergaard-Lau, politiinspektør og chef for efterforskning ved Nordjyllands Politi.

Der er ikke præcise tal for, hvor mange overvågningskameraer, der er i Danmark.

Sikkerhedsbranchen, der er brancheorganisation for danske sikkerhedsleverandører, har tidligere anslået godt en halv million overvågningskameraer, men der er ikke noget krav om, at man skal indberette, at man sætter et overvågningskamera op.

Burde være et krav

Men det burde være et krav, at installatørerne skal indberette det på vegne af kunderne, når de monterer et overvågningskamera.

– Det er jo professionelle mennesker, der har det som deres levebrød. Skohandleren nede i gågaden går jo ikke og tænker på politiets register i tide og utide, siger direktør for Sikkerhedsbranchen, Kasper Skov-Mikkelsen til DR Sjælland.

Den holdning deler formanden for Folketingets Retsudvalg, Peter Skaarup (DF).

– Vi havde gerne set en bedre model, hvor det var et krav at det blev registreret, når man får installeret videoovervågning, siger han.

Powered by Labrador CMS