Har du brændt hånden på grillen? Sådan gør du

Brænder du hånden, mens du griller en steg eller pølser til sommerfesten, så sørg for at få hånden kølet ned med det samme.

Brænder du dig, mens du griller, så husk at køle med vand. Foto: Colourbox/free
Offentliggjort Sidst opdateret

Børn, der løber rundt i haven, vandpistoler, der sprøjter på tværs, og en grill, der dufter af sommer.

Den idylliske sommerfantasi kan hurtigt blive ødelagt af et barneskrig eller en håndfuld bandeord, hvis en hånd eller arm kommer for tæt på grillen.

Det har flere danskere oplevet i år, siger Tim Ole Simonsen, der er brandinspektør og indsatsleder ved Hovedstadens Beredskab.

– Vi har allerede haft et par meget alvorlige forbrændingsulykker med børn, som bliver brændt af optændingsvæske, der bliver kastet på grillen og går igennem ilden til børnene, siger Tim Ole Simonsen.

Brug IKKE brændbar væske

Derfor er det vigtigt, at man ikke bruger brændbar væske, når grillen skal startes – eller hvis man synes, der mangler lidt pondus på flammerne, siger han.

I stedet skal du finde optændingsbriketter, grillstarter eller en gasbrænder frem, som du kan holde på kullene og på den måde starte ilden, siger brandinspektøren.

Brug underlag der ikke kan brænde

Derudover er det vigtigt at sætte grillen på et underlag, som der ikke kan gå ild i. Det kan blandt andet være sand, asfalt, beton, bar jord eller en græsplæne, der har korte strå.

– Lad være med at tænde grillen på træterrassen eller tagterrassen. Med det moderne byggeri i København har der de senere år været mange brande på tagterrasser, fordi der falder gløder ned mellem brædderne på terrassen, hvor det ligger og ulmer, og så går der ild i det, siger Tim Ole Simonsen.

Dette gør du hvis én brænder sig på grillen

Er uheldet ude, og har du eller et barn brændt sig på grillen, er der kun én ting, der virker: Vand.

– Man skal køle det med vand hurtigst muligt. Tiden fra man brænder sig, til man begynder at køle, er vigtig. Det handler om sekunder og minutter, fortæller Tim Ole Simonsen.

Han sammenligner forbrændingen med, når man koger et æg. Tager man ægget op af gryden og lægger det på bordet, så vil det fortsætte med at koge, til det er hårdkogt. Lader man det derimod ligge i gryden og skyller det med koldt vand, stopper varmen med at sprede sig. Det samme gælder for brandsår.

– Så længe, man ikke køler, bevæger forbrændingen sig dybere ned i huden. Og jo dybere den bliver, desto sværere bliver det at rekonstruere efterfølgende, siger han.

Kan tage flere timer

Derfor skal du sørge for at enten holde hånden under vand eller have den i en balje med vand, der altid er koldere end hånden. Og der skal hånden blive, indtil hånden ikke længere gør ondt. Og det kan godt tage flere timer, siger Tim Ole Simonsen.

– Gamle husråd med smør og indpakning skal man lade være med at følge. Følg i stedet rådet: Vand, vand, vand!, siger han.

Er forbrændingen større end en femkrone, skal du ringe til vagtlægen, og er forbrændingen dyb, skal du søge hjælp med det samme. Du kan forberede dig på det værste ved at have en kande vand stående ved grillen – så kan du enten slukke ilden i græsset eller på huden, hvis aftensmaden går galt.

Hvor slem er din forbrænding?

– 1. gradsforbrænding: Huden er rød, hævet og smertefuld, eksempelvis som ved en solforbrænding, men kun det yderste lag på huden er brændt.

– 2. gradsforbrænding: Huden bliver intens rød, og der danner sig blærer, stærke smerter og hævelser. Der det forbrændte område større end 5-7 centimeter i diameter, skal du søge lægehjælp snarest.

– 3. gradsforbrænding: Huden kan være forkullet og sort eller tør og hvid og smertefri, fordi nerveenderne er ødelagte. Søg lægehjælp snarest.

Kilde: Overlæge Linda Jacobsen, sundhed.dk

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS